Avalanche Studios bakom nytt apokalypsspel

  Just Cause 4. Foto: www.avalanchestudios.com

  Det svenska spelbolaget Avalanche Studios har släppt ett gäng populära spel sedan bolaget startades för 16 år sedan. I år var det dags igen och denna gång satte de Sverige på kartan på riktigt. Generation Zero är ett retroapokalyptiskt spel som utspelar sig i en parallellvärld under 80-talets svenska landsbygd.

  Avalanche Studios har flera populära spel i bagaget och bolaget har för det mesta haft en framgångsrik resa sedan det grundades 2003. Det är känt för populära spel som Rage 2, The Hunter och framför allt Just Cause, som är ett actionspäckat äventyrsspel av typen Open World. Handlingen i Just Cause går ut på att spelaren tar rollen som CIA-agenten Rico Rodriguez, som måste utföra olika uppdrag i de olika spelen. Just Cause släpptes för första gången 2006 och var bolagets första lansering. Efter att spelet blev en stor succé valde man att skapa en uppföljare som lanserades 2010. Just Cause 3 kom sedan 2014 och i december förra året lanserade man Just Cause 4. Spelet erbjuds till Playstation 4, Xbox och Microsoft Windows.

  Just Cause har legat i linje med den omåttligt populära Battle Royale-genren som tagit världen med storm de senaste åren. Därför var det lite förvånande att Avalanche studios utvecklade ett helt eget spel, Generation Zero, som släpptes den 26 mars i år och med en liten annorlunda spelprofil. Generation Zero håller ett betydligt lägre tempo än vad vi är vana vid från Rage och Just Cause. Om de sistnämnda handlade om att helt vilt skjuta på allt som rör sig, så handlar Generation Zero mer om guerillataktik och om att jobba strategiskt för att överleva, i en betydligt mer skräckinjagande miljö.

  Just Cause 4. Foto: www.avalanchestudios.com

  Handlingen i Generation Zero är tämligen enkel. Du och dina vänner befinner er någonstans på landsbygden i östra Sverige under 1980-talet, och landet har invaderats av monsterlika robotar. Det är er uppgift att rädda landet och återställa ordningen. Spelet är ett visuellt mästerverk och inleds med att du kastas ut på en öde strand. Du vandrar genom urtypiska svenska tallskogar, bryter er in i närlivsbutiker och kryper runt bland idylliska villaträdgårdar. När som helst kan du stöta på livsfarliga robotar av varierande storlek. Även om du alltid bär med dig en känsla av spänning och en dos isande skräck, så är det svårt att ta miste på den visuella skönheten som verkligen får dig att känna att du befinner sig i ett apokalyptiskt Sverige, i kombination med snygg och tidsenlig syntmusik.

  Avalanche Studios är känt för mer än sina slagkraftiga spel. Anställda på företaget har även gett sig in i debatten kring jämställdhet i spelvärlden. Åsa Roos, UX Designer på Avalanche studios var inbjuden som talare på spelkonferensen “Jämställdhet i spelutveckling”, där man satte fokus på jämställdhetsproblemen som råder inom spelvärlden. Roos påtalade att man som kvinna kategoriskt blir utfryst av manliga spelutvecklare och hindras från att jobba med spelutveckling, för att man fördomsfullt anses mindre kompetent och tekniskt kunnig.

  Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.