HemUtrustningTest: Steelseries Arctis Nova 7X levererar ett kanonljud med toppkomfort

Test: Steelseries Arctis Nova 7X levererar ett kanonljud med toppkomfort

Ljud och komfort i fokus när Arctis Nova 7X testas

Jag har testat headsetet Steelseries Arctis Nova 7X (Wireless) i över 100 timmar. Arctis Nova är ett trådlöst headset som levererar en bra ljudbild både i spel- och musiktester. Ljudet är en tydlig förbättring från billigare headset, något som motiverar prisbilden på över 2000 kr.

Arctis Nova 7X – En lättviktare med ett kraftfullt ljud

Batteritiden är avgörande när man ska använda ett trådlöst headset och Steelseries utlovar 38 timmar – jag fick inte ut riktigt så många aktiva timmar men med vanlig daglig användning höll batteriet i över 3 dagar ”IRL-tid”. Tillräckligt för att jag ska tycka att batteritiden är mycket bra.

Headsetets komfort är också väldigt bra. Ett lätt headset som inte klämmer åt skallen eller öronen. Bandet ovanför huvudet märks knappt men hjälper till att avlasta och hålla headsetet på plats. Det märks knappt att man har headsetet på huvudet.


Betyg – Steelseries Arctis Nova 7X

 • Ljud: 5.0 out of 5.0 stars
 • Mikrofon: 4.0 out of 5.0 stars
 • Batteritid: 4.5 out of 5.0 stars
 • Trådlös räckvidd: 4.0 out of 5.0 stars

 • Kvalitet: 4.5 out of 5.0 stars
 • Komfort: 5.0 out of 5.0 stars
 • Pris: 4.0 out of 5.0 stars
 • Utseende: 3.5 out of 5.0 stars

Totalbetyg

4.5 out of 5.0 stars

Det höga betyget motiverar jag främst med och lägger störst vikt vid det bra ljudet, batteritiden och komforten. Mikrofonen är ljudmässigt bra men jag hade önskat en mer stabil mikrofonbom, det drar ner betyget ett halvt poäng.


Här kan du köpa Steelseries Arctis Nova:


Passar för:

 • Dig som vill ha ett riktigt bra ljud för både spel och musik
 • Dig som prioriterar komfort högt och vill ha ett lätt headset
 • Dig som vill ha lång batteritid och slippa ladda så ofta

Kolla på andra alternativ:

 • Du har en begränsad budget – Arctis Nova är ett dyrare headset
 • Du vill ha en fast mikrofonbom
 • Trixigt att komma igång – Tillhörande mjukvaran Steelseries GG kan vara lite knepig


Generellt

Steelseries Arctis Nova 7X

Steelseries Arctis Nova 7X är ett gaming headset som är bland de bästa jag har testat när det kommer till ljud och komfort. Jag tycker om den ljudbilden som headsetet skapar där den återger både skarpa detaljer i spel men också vid lite tyngre musik där det händer mycket med trummor, elgitarrer och brölig sång.

Många tillverkare brukar skryta med att man kan ha sitt headset under långa gamingsessioner utan att det blir obekvämt. Det är sällan headset lever upp till dessa förväntningar men jag måste säga att Steelseries Arctis Nova 7X verkligen gör det. Även när man kör med glasögonbågar innanför kåporna så har jag inte upplevt något obehag.

Tips: Om du har problem att ansluta headsetet till din dator glöm inte att ändra från Xbox till PC på reglaget på den medföljande dongeln som löser det trådlösa. Pinsamt nog så hade jag problem med detta initialt och kunde inte förstå varför headsetet inte anslöt till datorn. Men ja, det är snarare ett handhavande fel än en brist för headsetet.


Så testades Steelseries Arctis Nova 7X

Jag har testat Steelseries Arctis Nova 7X som mitt dagliga headset i över 100 timmar. Headsetet har testats i spel, musik och mer avslappnande lyssnande på podcasts.

Ljudet har testats i allt från FPS-spel, där ljudet sitter i detaljer så som fotsteg i Counter-Strike, till tyngre musik i form av hårdrock och metal samt lugnare musik.

Mikrofonen är testad på det sätt som gamers använder sin mikrofon allra mest: i spelen och på Discord med vännerna.

Headsetets räckvidd har testats i lägenheten för att se hur långt ljudet och mikrofonen håller genom väggar och annat.


Kvalitet

4.5 out of 5.0 stars

Steelseries Arctis Nova 7X är av god byggkvalitet och trots sin lättvikt upplever jag headsetet som robust.

Metallskenan på toppen av bygeln hjälper till att skapa stabilitet men erbjuder också en bra flexibilitet. Även om man håller headsetet i ena kåpan och gör runt med det så håller det sin stabila form.

Möjligheterna att justera headsetet efter tycke och smak är goda och jag gillar framförallt att man kan justera höjden på bandet som sitter ovanför huvudet.

Kåporna kan roteras 90 grader från utgångsläget åt ena hållet och något mindre åt andra hållet. Jag trodde först att detta skulle skapa en sladdrig känsla och att headsetet riskerade att falla av om man rörde på huvudet för mycket. Men även när jag skakar kraftigt på huvudet i alla riktningar så sitter det stabilt kvar på samma plats utan att flytta sig nämnvärt mycket.

Steelseries Arctis Nova Kvalitet
Robust kvalitet och bra flex i Steelseries Arctis Nova 7X.

Komfort

5.0 out of 5.0 stars

Headsetet har, enligt mig, högsta möjliga komfort och det har aldrig varit obekvämt att ha på sig det. Den höga komforten kommer från helheten i designen där kåporna och dess AirWeave-beklädnad kombinerat med bandet ovanpå gör att headsetet sitter skönt och stabilt på huvudet.

Jag upplever också headsetet som viktmässigt lätt (330 gram) vilket hjälper till att inte sätta tryck på varesig skalle eller öron. Det medföljer enbart öronpupffar i tyg när man köper detta headset, men personligen så föredrar jag just tyg över mer plastiga varianter.

Att ha på sig headset och glasögon kan ibland skapa en del obehag om kåporna trycker för mycket på öronen och glasögonbågarna. Detta är har inte varit ett problem för mig när jag testat Steelseries Arctis Nova 7X utan man har kunnat spendera långa gamingsessioner utan att få ont i skallen.

Steelseries Arctis Nova Komfort

Pris

4.0 out of 5.0 stars

Priset på webbhallen och komplett ligger i skrivande tid på 2200-2300 kr vilket placerar Arctis Nova 7X i premiumsegmentet. Med den prisbilden kommer höga krav som headsetet lever upp till, men det saknas lite kring mikrofonen och dess trådlösa räckvidd för att ge ett maxat betyg.

Är Steelseries Arctis Nova 7X värt pengarna?

Absolut, även om man får slanta upp en del extra så är detta ett premiumheadset som levererar den kvalitet som man förväntar sig.

Ljud

5.0 out of 5.0 stars

Det sammanlagda betyger är att ljudet är mycket bra i ett Steelseries Arctis Nova 7X jämfört med andra headset jag har testat. Ett av de bästa ljuden jag upplevt i ett headset.

Det klarar av skapa en bra ljudbild oavsett om den ska spela upp in-game ljud och fotsteg i Counter-Strike, rockig eller bastung musik, eller bara vännernas röster i Discord.

Att slå på det spatiala ljudet, som ger en bättre surroundkänsla, i mjukvaran lyfte ljudupplevelsen. Här kan man också skruva på reglagen ”Performance” och ”Distance” för att justera utefter behov.

Spel

Vi börjar med spelen där ett av de viktigaste testen för FPS-spelarna ligger i detaljerna, hur väl hörs fotstegen i Counter-Strike 2?

Det är enkelt att höra var med- och motspelarna klampar runt på Dust 2 eller Inferno med detta headsetet. Jämfört med många andra headset jag har använt så kan jag på ett enklare sätt identifiera varifrån fotstegen kommer runt omkring mig. Trots bättre förmåga att identifiera var motståndarna befinner sig så blev det ingen Global Elite av mig, men det är nog inte headsetets fel..

Musik / Podcast

När jag tar med headsetet ut på en blandad musikalisk resa så upplever jag att den klarar av det mesta. Vi börjar med det tyngre materialet och drar på metalbandet Eyes Wide Open där man trots vad som kan upplevas som en stökig ljudbild med tunga trummor, gitarrer och growlande sång ändå tydligt hör respektive del i sångerna. Jämfört med andra headset upplever jag att Steelseries Arctis Nova 7X kan sortera ut ljuden och ge mig en mycket god ljudupplevelse i den här genren.

Utöver det rockiga och hårda tar jag även headsetet genom en blandad spellista med allt från det elektroniska tonerna från Avicii, den smala genren ”Retrowave” som är en blandning av nostalgisk synthwave i modern tappning (tänk TV-spelsmusik från en 80-talsfilm), Teddybears Sthlm och en blandning av andra svenska artister.

För mig är det är ingen tvekan om att det här är ett bra headset ljudmässigt, något som man också förväntar sig i den här prisklassen. Steelseries Arctis Nova 7X passar absolut för dig som har ljudet som en av dina högsta prioriteringar när du är på jakt efter ett nytt headset.

Mikrofon

4.0 out of 5.0 stars

Mikrofonen på Steelseries Arctis Nova 7X har en bra ljudkvalitet som fungerar väl för det dagliga bruket i spel och på Discord. Med hjälp av mjukvaran Steelseries GG kan man också justera hur nivåerna med hjälp av ett gäng förinställda profiler som man kan skruva på.

Mikrofonen sitter på den vänstra kåpan och kan rullas in och dras ut utefter behov. Mikrofonbomen är inte en fast sådan utan kan förutom att rullas in och ut även böjas för att komma närmre munnen.

Om man är van vid en fast och stabil mikrofonbom så kan denna upplevas som något sladdrig och man funderar kring hur den står sig över tid. Råkar man nudda mikrofnen bara litegrann så hör man en tydlig duns i headsetet.

Mikrofonen kan också fånga runt ljudet i din omgivning vilket gör att du kan höra vad som händer runt omkring dig eller prata med någon i rummet utan att behöva ta av dig headsetet, trots att du har musik igång i lurarna samtidigt.

Steelseries Arctis Nova Mikrofon

Batteritid

4.5 out of 5.0 stars

Steelseries utlovar lång batteritid för Arctis Nova 7X – så länge som 38 timmars användning och 6 timmar med 15 minuters snabbladdning. Det är inte helt ovanligt att leverantörerna lägger sina siffror något över verkligheten, det stämmer även här (enligt mina tester).

Jag har fått ut ungefär 3-4 dagar av vanlig användning från maxladdning ner till noll. Det innebär runt 25 timmar aktiv batteritid plus resterande tid som stand-by/avstängd på dagarna.

Vid test av snabbladdningen på 15 minuter så fick jag ut 3.5 timmar aktiv batteritid under en och samma dag. Inte riktigt det som utlovades mest om batteriet dör så är man snart igång igen med ett par timmars batteri.

Steelseries Arctis Nova Batteritid
Steelseries Arctis Nova laddades i 15 minuter och gav 3.5 timmars användning.

Trådlös räckvidd

4.0 out of 5.0 stars

Headsetet testades i en 2-rumslägenhet och räckvidden för ljudet är mycket god. Endast i ett hörn så långt bort man kan komma och genom två väggar så börjar det spraka litegrann. Ingen position i lägenheten försvinner ljudet helt och hållet.

Mikrofonen klarar inte riktigt hela lägenheten utan Discord-vännerna rapporterar att det börjar spraka och att mikrofonen inte fångar upp alla ord när man kommer 7-8 meter från datorn. Även inne bland kaklet i badrummet kan ljudet och mikrofonen tappa något men det är ingen större förlust.

Trådlös räckvidd Steelseries Arctis Nova
Karta: Trådlös räckvidd för Steelseries Arctis Nova 7X

Hur är Steelseries Arctis Nova 7X annorlunda från andra headset?

Det som främst sticker ut med Steelseries Arctis Nova 7X mot andra headset som jag har testat är komforten och den lätta vikten. Få headset som jag har testat har suttit så skönt på skallen även under långa perioder.

Prismässigt ligger headsetet i det högre segmentet vilket också ställer höga krav på framförallt ljudkvaliteten. Arctis Nova 7X lever upp till förväntningarna och mer därtill och personligen så gillar jag den ljudbilden som headsetet ger mig vid olika aktiviteter.

Med risk för att bli tjatig så skulle jag återigen vilja peka på mikrofonen som den svagaste länken i headsetet. Inte ljud kvaliteten eller räckvidden utan stabiliteten. Flera gånger har jag råkat stöta till mikrofonen med handen som skapar en tydlig ”duns” som tydligt hörs in i headsetet.

Men slutorden för detta testet lyder ändå att Steelseries Arctis Nova 7X får en köprekommendation. Det kommer att vara ett bra köp för de allra flesta, om du har budgeten för det. Men kan du kliva upp på denna prisnivån så tror jag inte att du kommer att bli besviken.

Här kan du köpa Steelseries Arctis Nova:

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://esportare.se/
Grundare av esportare.se - Brinner för esport och gaming i alla dess former. Har följt esporten på nära håll i över 10 års tid. Är även en frekvent testare av gaming gear så som gamingstolar, headset, tangentbord och möss.
Fler nyheter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna