HemUtrustningKontorsstol vs. Gamingstol - Vilken ska man köpa?

Kontorsstol vs. Gamingstol – Vilken ska man köpa?

Ska man köpa en kontorsstol eller en gamingstol? Valet kan verka rörigt för många. Man kan givetvis använda en gamingstol för kontorsarbete och en kontorsstol för gaming. Men vad är egentligen skillnaderna? Nedan går vi över fördelarna med de två alternativen.

Den största skillnaden på stolar för gaming och stolar för kontorsarbete är det rent visuella. Många spelstolar är ofta också bredare i sittdynan och ryggstödet medan en kontorsstol ofta har en smalare design.

På en kontorsstol har du ofta också ett fastmonterat nackstöd som du kan justera. På en gamingstol medföljer det istället ofta en nackkudde.

När du ska välja stol bör du ha några faktorer i åtanke:

1. Design

Designen på stolen kan vara avgörande beroende på i vilken miljö du ska ha den och hur mycket uppmärksamhet du vill att den ska dra till sig i förhållande till den övriga interiören.

2. Ergonomi

Ergonomi när det kommer till stolar innebär enkelt förklarat att användaren kan anpassa stolen efter sina egna förutsättningar och behov så att det inte ska slita onödigt mycket på kroppen. Detta har blivit något uppmärksammat och viktigt på både arbetsplatser och i hemmet, så de flesta stolarna har anpassningsbara funktioner för att kunna konkurrera på marknaden.

3. Komfort

Det är viktigt att du sitter bekvämt och kan röra dig obehindrat när du sitter och spelar. Stolen ska inte hindra dina rörelser, vara behaglig att sitta i samt vara tillverkad i ett bra material som inte blir för varmt eller fuktigt om du sitter längre.

4. Pris

Priset påverkar faktorerna ergonomi och komfort. Om du betalar mer så får du en
bekvämare stol i ett dyrare och mer hållbart material med fler funktioner. Har du en begränsad budget är det värt att tänka på vilka funktioner som du värdesätter mest när du ska bestämma dig.

Fördelar med en gamingstol

Gamingstolen brukar ha en mer utmanande design som drar mer uppmärksamhet till sig. Söker du en stol som har ett mer vågat utseende och kan fungera mer som en inredningsdetalj är oftast en gamingstol ett bättre val än en kontorsstol.

Generellt sett har en gamingstol fler ergonomiska funktioner än kontorsstolen. Det kan vara till exempel armstöd som går att justera i flera olika led istället för bara upp/ner, och det går ofta att justera ryggstödet på flera olika sätt som att vinkla det bakåt i en högre grad samt att det går att anpassa ländryggsstödet som antingen är inbyggt eller en avtagbar kudde.

Sittdynan har också ofta upphöjda kanter på sidorna som support för låren. Komforten i en gamingstol brukar vara hög. Den är konstruerad för att användaren ska kunna sitta länge och sittdynan brukar vara både bredare och djupare än på kontorsstolar. De kan också vara specialdesignade för långa och tunga personer eller för barn och junior. Det är också vanligt att gamingstolar har en stoppning i kallskum som behåller sin form även om stolen används mycket och det gör också att den håller sig sval.

Dxracer Formula Series
Bild: Dxracer.com.

Fördelar med en kontorsstol

Kontorsstolar har ofta en mer försiktig design än gamingstolar. De är designade för att passa i en diskret kontorsmiljö utan att sticka ut eller ta för mycket plats. Har du en begränsad yta eller söker en stol med en enklare design så är en kontorsstol ett bättre val.

De är många gånger också lättare i vikt och inte så många överdådiga funktioner som kan ses som överflödiga för dig som inte brukar sitta så mycket framför datorn. Det fokuseras på ergonomi även för kontorsstolar. Det finns oftast ett inbyggt stöd för ländryggen som ska passa genomsnittspersonen.

Även om många generellt sett har ett kortare ryggstöd än gamingstolar så finns det även varianter med ett högre ryggstöd och ett stöd för nacken. Sittdynan på kontorsstolar är oftast plattare och utan stöd för låren på sidorna vilket kan vara en fördel för dig som sitter mer bredbent eller vill kunna variera din position genom att till exempel ha ett ben upp eller sitta i skräddare.

Rent prismässigt så ligger de flesta kontorsstolar i en lägre prisklass än gamingstolar. Om du vill ha den billigaste kontorsstolen så kan du enkelt hitta en som ligger under tusenlappen, medan om du söker en billig gamingstol för en vuxen så börjar de flesta på ca 1 500 kr. Har du en begränsad budget eller inte brukar använda stolen så mycket så är en kontorsstol ett bättre alternativ sett till pris.

Slutsats

Gällande design är det helt och hållet beroende på vad man föredrar. Vill du ha en mer diskret stol är en kontorsstol ett bra val och vill du ha en mer utstickande variant bör du leta efter en gamingstol. Eftersom kontorsstolar vanligtvis är utformat för att passa gemene man och inte brukar gå att justera lika mycket som en gamingstol så blir de generellt sett mindre ergonomiska.

När det kommer till komfort så är en gamingstol oftast ett bättre alternativ då de brukar ha
bättre stoppning med andningsförmåga. Sett till pris är det lättare att hitta en billig kontorsstol än en billig gamingstol.

Vad du väljer bör baseras på saker som hur mycket du kommer använda stolen, hur många funktioner du har behov av samt om du behöver anpassa ditt val till en viss budget. Enligt oss på E-sportare är dock en gamingstol dock nästan alltid ett bättre alternativ förutom om du har en riktigt strikt budget.

Gamingstolen har i de allra flesta fall fler funktioner som går att individanpassa som gör den mer ergonomisk, justerbart ländryggsstöd och högre komfort i form av bredare och djupare sittdyna. Vi rekommenderar alltid att åka till en fysisk butik eller till ett showroom och provsitta om du står mellan två olika alternativ så att du slipper osäkerhet kring vilken du faktiskt sitter bekvämt i innan du beställer en stol.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://esportare.se/
Grundare av esportare.se - Brinner för esport och gaming i alla dess former. Har följt esporten på nära håll i över 10 års tid. Är även en frekvent testare av gaming gear så som gamingstolar, headset, tangentbord och möss.
Fler nyheter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna

Kategorier