DXRacer Formula Series – En pålitlig trotjänare för gamers

Dxracer Formula Series
Dxracer Formula Series. Bild: Dxracer.com

Med Formula Series tog DXRacer ett kliv in i mellanklassen av vad en bra gamingstol är tack vare den något lägre prisbilden, men också med tanke på att den används flitigt inom olika turneringar världen över.

Det som gör denna stol speciell är att du hittar den i tre olika modeller, F08, F01 och F11. Skillnaderna är inte enorma, men du bjuds dock på en hel del anpassningsmöjligheter vad gäller färgkombinationerna.

Stolen är tillverkad för gamers i första hand och det märks direkt via utseendet som påminner en hel del av en racingstol som används inom Formel 1.

Många av modellerna från DXRacer säljs flitigt i flera länder då priset är betydligt lägre än vad flera av deras konkurrenter erbjuder, samtidigt som du ändå bjuds på finesser som PU-läder av hög kvalitet, kallskum i hög densitet, armstöd i tre riktiningar och en kapacitet på hela 150 kg.

Fördelar & utmärkande egenskaper

I denna sektion går vi igenom alla fördelaktiga egenskaper och finesser som gamers garanterat är intresserade av. Det viktigaste att nämna gällande denna stol är att den är anpassad för användare mellan 145 och 185 cm vilket innebär att den enbart bör beställas av något kortare personer.

Ryggstödet kan också lutas från 90 till 135 grader, men det kan däremot inte jämföras med många premium modeller som erbjuder betydigt mer lutning.

 • Klass 4 gasfjäder
 • Anpassad för något kortare personer
 • Lutande sittdel upp till 135 grader
 • 11 olika färgkombinationer att välja mellan
 • Stålram
 • Kudde för nacke och rygg medföljer
 • Justerbar och lutande sittdel med tiltfunktion
 • 3D-armstöd som kan justeras i flera riktningar
 • Högdensitetskallskum som även används i bilstolar
 • Fotkryss i förstärkt aluminium
 • Garanti på 2 år
 • Rimlig prisbild för det du får för pengarna
 • Vikt på 23 kg och kapacitet upp till 150 kg
 • Ergonomisk utformning som erbjuder en bekväm sits under flera timmar

Användningsområden

Tillverkaren själv anger att stolen kan användas både på kontoret och för gaming, men enligt oss är utseendet lite väl aggressivt för ett kontorslandskap. Detta avgör du givetvis själv, men vi ser den hellre i hemmet eller på större turneringar där färgkombinationerna och det sportiga utseendet kommer till rätta.

Det vi förvånades över var att trots den lägre prisbilden lyckas DXRacer bjuda på en viktkapacitet upp till 150 kg, något som inte hör till vanligheterna. Restriktionerna är däremot att Formula Series inte är lämpad för längre användare med tanke på att samtliga modeller inom denna kategori har en maxhöjd på cirka 180 cm.

Materialval och anpassning

Du hittar både textil och PU-läder i DXRacer Formula Series, något som kan vara bra att veta för dig som undrar över själva materialet. Du kan däremot inte välja olika material vid beställning då stolen levereras som den är. Detta är också något av en nackdel, men ändå helt förståeligt med tanke på att den inte tillhör kategorin premiumstolar.

Gällande anpassning kan du välja mellan flera olika färger, men däremot inga specifika teman eller favoritlag inom E-sport som hos några av konkurrenterna. Några av de tillgängliga färgkombinationerna du kan hitta är svart/röd, svart/blå och svart/gul, bara för att nämna ett par exempel.

Hjulen är PU-belagda för att spara på dina golv, samt att du kan beställa hem en del tillbehör från DXRacer som fotpallar och uppgraderade hjul. En fotpall kostar 995 kronor och de speciella ”Blade” hjulen landar i sin tur på 369 kronor.

Dxracer Formula Series

Montering

Hos DXRacer kan du hitta installationsguider till deras stolar dirket på hemsidan, men något som är värt att notera är PDF filernas nedladdningslänkar. Dessa hittar du endast på den amerikanska versionen av DXRacers hemsida vilket kan vara något förvirrande.

I guiden hittar du däremot en komplett monterinsguide med bilder och förklaringar, samt att du även kan hitta videoguider på YouTube om du söker efter dem. Vissa användare har dock vittnat om något krångliga monteringar gällande Formula Series, men den överväldigande majoriteten ansåg dock att det inte var några större problem.

Prisbild och beställning

DXRacer har placerat Formula Series i segmentet mellan vilket innebär att stolen kostar cirka 2,700 kronor. Du hittar dock tillbehör som kan köpas till, men över lag är prisbilden rimlig för det du får för dina pengar. Det bör även nämnas att det finns betydligt dyrare varianter på marknaden som inte presterar alls lika bra som Formula Series.

Du kan göra en beställning direkt på hemsidan, men det finns också gott om återförsäljare som erbjuder denna gamingstol i Sverige. Dessa är bland annat Inet, CDON, Proshop och Max Gaming.

Här kan du köpa en Dxracer Formula Series:

Dxracer Logotyp

Omdöme och sammanfattning

DXRacer är en av de bättre tillverkarna av gamingstolar i mellankategorin, framförallt de som används på turneringar och evenemang där e-sporten står i fokus. Man kan placera en Dxracer Formula i samma pris- och kvalitetskategori som en Vertagear P-line.

Många spelare föredrar dem också för att de är ergonomiska, bjuder på gott om justeringsmöjligheter, samt att de klarar en hög kapacitet jämfört med många andra modeller på marknaden.

Du hittar stolen i några olika modellbeteckningar, men i princip är det samma stol med några få skillnader. Vi vill däremot varna för att Formula Series inte är lämpad för längre användare då ryggpartiet är något lägre, en viktig aspekt för dig som funderar på att införskaffa en av dessa.

Det vi gillade mest var att prisbilden var rimlig, även om du får gott om finesser och egenskaper som är väl lämpade för långa och intensiva spelstunder. Tillverkaren meddelar också att du kan använda stolarna i kontorsmiljö, men rent utseendemässigt anser vi att de passar bättre i hemmet.

Med de olika färgkombinationerna finns också en del möjligheter att individanpassa stolen, men du kan dessvärre inte välja olika material eller specifika teman som ofta erbjuds i premiumvarianterna.

Detta betyder dock inte att stolen är dålig på något vis, bara att den lämpar sig bättre för dig som inte anser att färgvalet är det viktigaste för en datorstol för gaming. De allra flesta användarrecensioner vi gick igenom prisade stolen för en hög komfort, god stabilitet och utmärkta justeringsmöjligheter. Detta är också något som också resulterar i ett högt betyg på 4 av 5 möjliga.