HemÖvrigtSpännande fakta om vinstsummorna inom e-sport

Spännande fakta om vinstsummorna inom e-sport

Det är ingen hemlighet att det numera går att tjäna stora summor pengar på e-sport. Tiden då gaming bara var en hobby är sedan länge förbi och antalet professionella spelare blir allt fler i takt med att marknaden och intresset för e-sport växer. De flesta som är insatta i e-sport har nog en ungefärlig aning om hur mycket pengar som det går att vinna i de stora turneringarna, men i den här artikeln ska vi vara mer specifika än så.

Här är allt du inte visste att du ville veta om summorna som e-sportens stjärnor kammar hem när de vinner:

Den största enskilda vinsten

Det finns stora vinster och så finns det stora vinster. De flesta 16-åringar som drömmer om att vinna stora summor pengar lägger nog sitt hopp vid att vinna en jackpott på ett nätcasino som rizk eller dylikt, men Kyle “Bugha” Giersdorf kunde snarare förlita sig på sin skicklighet. Giersdorf var nämligen bara 16 år gammal när han den 28 juli 2019 spelade hem den största enskilda vinsten i e-sportens historia.

Storvinsten vann Giersdorf efter att ha kommit etta i soloturneringen under Fortnite World Cup. Och summan som han vann? Hela 3 miljoner USD.

Spelarna som har vunnit mest pengar

Med sin världsmästerskapsvinst blev Giersdorf en av de e-sportare som har totalt vunnit mest pengar sedan 2010, men med sin 12:e plats har han trots allt en bit kvar till spelarna som har tjänat allra mest.

Spelaren som har vunnit den största totalsumman sedan 2010 är dansken Johan “N0tail”
Sundstein. Sundstein, som främst är känd för sina bedrifter i Dota 2, har under sin karriär
skramlat ihop närmare 7 miljoner USD. På andra plats är det ännu mer nordiskt i form av
finländaren och Dota 2-spelaren Jesse “JerAx” Vainikka, som har vunnit knappa 6,5 miljoner USD i sin karriär.

Gustav “s4” Magnusson och Ludwig “Zai” Wåhlberg är de svenskar som har vunnit mest
pengar. Med en total vinstsumma på 2,55 miljoner USD placerar sig Magnusson på 19:e plats och Wåhlberg ligger på en 20:e plats med sin totala vinstsumma på 2,51 miljoner USD.

Även Magnusson och Wåhlberg är aktiva som Dota 2-spelare och faktum är att Giersdorf är den enda spelaren i topp 30 som huvudsakligen spelar ett annat spel i dagsläget.

Turneringen med störst prispott

Med tanke på att så stor del av spelarna på topplistan över dem som har tjänat mest sedan
2010 spelar Dota 2, så är det inte så överraskande att den största prispotten också finns i en turnering för spelet.

Världsmästerskapet i Dota 2, “The International”, är den turnering inom e-sporten som har haft störst total prissumma. Det senaste rekordet sattes under The International 2019 och då uppgick den totala summan till över 34,3 miljoner USD. Mellan åren 2015–2019 så har
turneringen slått sitt eget rekord varje gång.

Soloturneringen i världsmästerskapet i Fortnite 2019, där Giersdorf vann sin storvinst, är den turnering som har haft störst prispott för ett spel med individuella spelare, istället för lag. Prispotten i den turneringen uppgick till närmare 15,3 miljoner USD.

Prispotterna inom e-sport blir allt större och med vinstsummor så stora som de vi har nämnt i den här artikeln så pekar mycket på att konkurrensen bara kommer att bli hårdare. Med fler spelare och ett ständigt växande intresse hos allmänheten så är möjligheten att det fortsätter investeras pengar i e-sport mycket stor.

Fler nyheter

Senaste nyheterna

Kategorier