HemÖvrigtSiffrorna bakom de största spelen inom e-sport

Siffrorna bakom de största spelen inom e-sport

E-sport fortsätter att växa stadigt år efter år och inför varje ny, stor turnering så tycks
prispotterna bli allt större, startfälten allt mer konkurrenskraftiga och tittarsiffrorna
ständigt mer imponerande. Det finns många spel inom e-sporten som kan klassas som
stora beroende på vilket perspektiv man ser på saken ifrån, men det finns trots allt ett par
spel som sticker ut. Dessa spel tenderar att finnas på topplistorna både när det gäller
prispengar och tittarsiffror.

Spelen med mest prispengar

Dota 2, Fortnite och League of Legends är alla spel som varit med och dominerat e-sporten de senaste åren. Letar du efter Oddsbonusar för att kunna spela på e-sport, så är det sannolikt något av dessa spel som du i första hand kommer att hitta odds på.

Att de tre ovan nämnda spelen har sådan stor attraktionskraft beror givetvis på
underhållningsvärdet, men de så ofta växande prispotterna bidrar även dem. De gör så att mer står på spel under turneringarna, vilket bidrar till fortsatt höga tittarsiffror och ger utövarna anledning till att fortsätta att spela.

Men vilka av spelen kan man kamma hem mest pengar på?

Den största tävlingen inom Dota 2, “The International” har i flertalet år haft den kanske mest lukrativa prispotten inom e-sportens värld. 2019 sattes rekordet med en total pott på över 34,3 miljoner USD. Årets “The International 10” – som ännu inte genomförts – ser i dagsläget ut att åtminstone matcha, och sannolikt överträffa, fjolårets prispott.

Under 2019 var “Fortnite World Cup” den tävling som närmast utmanade “The International
2019” när det kommer till total prispott. Pottens gemensamma summa för duo- och
soloturneringen uppgick till knappa 30,4 miljoner USD. De två turneringarna tenderar dock att räknas som två separata event, vilket gör att de respektive potterna landade på 15,1 miljoner USD för duoturneringen och knappa 15,3 miljoner USD för soloturneringen.

Under 2019 var “Fortnite World Cup” den tävling som närmast utmanade “The International
2019” när det kommer till total prispott. Pottens gemensamma summa för duo- och soloturneringen uppgick till knappa 30,4 miljoner USD. De två turneringarna tenderar dock att räknas som två separata event, vilket gör att de respektive potterna landade på 15,1 miljoner USD för duoturneringen och knappa 15,3 miljoner USD för soloturneringen.

Spelen med flest tittare

Om Dota 2 dominerar i form av gigantiska prispotter så är det League of Legends som är
ledande i form av antalet tittare. Spelets största turnering, “League of Legends World
Championship”, hade under 2019 hela 137 miljoner tittare totalt och cirka 3,9 miljoner tittare per match. LoL var dessutom det spel under 2019 som det tittades mest på, på plattformarna Twitch och Youtube.

“The International 2019” var den turnering som kom närmast “League of Legends World
Championship 2019” med sina totalt 88 miljoner tittare. Spelet som streamades näst mest antal timmar på Twitch, Youtube och Mixer under 2019 var Counter-Strike: Global Offensive.

Sensommaren och höstens stora event

Flera av de ovan nämnda turneringarna har ännu inte genomförts i sina 2020-upplagor, så det finns ett och annat event att se fram emot. “Fortnite World Cup 2020” ställdes tyvärr in, men både “The International 10” och “League of Legends World Championship” för 2020 är planerade att genomföras.

“The International 10” är tänkt att gå av stapeln mellan 18–23 augusti medan “League of
Legends World Championship” är planerat att genomföras från 25 september till och med 1
oktober.

E-sporten går alltså fortsatt starkt och fortsätter att växa. Den leds till stora delar av de ovan listade spelen, som samtliga lockar till sig miljonpublik och delar ut rejäla summor i prispengar.

Redaktionen
Redaktionen
Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.

Kategorier