HemÖvrigtSå skyddar du dig mot en DDoS-attack när du gamear

Så skyddar du dig mot en DDoS-attack när du gamear

De flesta gamers har hört talas om DDoS-attacker, men många är säkerligen inte helt insatta i vad det är. Och ännu färre vet säkerligen hur man skyddar sig från en sådan otäck attack som drabbar privatpersoner och företag världen över.

Tyvärr har denna sorts cyberattack nyligen ökat, vilket beror på att cyberkriminella idag har tillgång till lättanvända, digitala tekniker. Och som en konsekvens av detta har det blivit enklare än någonsin för dem att starta DDoS-attacker riktade mot gamers. Gamers som du och jag med andra ord.

I följande artikel kommer vi kika närmre på vad DDoS-attacker är, samt gå igenom vilka
säkerhetsåtgärder du kan vidta för att skydda dig själv medan du spelar.

Vad är en DDoS-attack?

DDoS står för “Distributed Denial of Service” och innebär en åtgärd som orsakar oförmågan att få tillgång till en viss tjänst. Denna attack initieras genom att avsiktligt generera stora volymer nätverkstrafik för att begränsa och några gånger till och med kapa nätverksresurser och servrar. På grund av de överdimensionerade belastningarna kan tjänsteleverantören inte längre tillhandahålla de avsedda tjänsterna och användare kan inte komma åt dem.

Om du inte kan komma åt spelservrarna på ett tillförlitligt sätt kan du uppleva fördröjning,
förseningar eller bortfall. Detta ger naturligtvis det andra laget en fördel. I många fall kan en DDoS-attack innebära att du inte alls har tillgång till spelservrarna därmed kan du inte spela överhuvudtaget.

DDoS-attacker är alltså en gamers värsta mardröm. Några gånger kan dessa attacker innebära att vi inte kan spela överhuvudtaget. Andra gånger kan de orsaka så mycket fördröjningar under spelens gång att det inte ens är lönt att spela längre.

Skydda dig mot DDoS-attacker

Lyckligtvis finns det flera sätt att skydda sig mot DDoS-attacker. Nedan listar vi tre av de vanligaste metoderna.

Använd en VPN

Att koppla upp sig på en VPN-tjänst är en av de bästa metoderna för att undvika en DDoS-attack. En VPN, eller ett Virtuellt Privat Nätverk som det heter, maskerar din IP-adress med en annan, vilket gör det omöjligt för någon att se vad du gör online.

När du använder en VPN dirigeras din enhets data genom leverantörens säkra nätverk innan den går online. Hackers kommer alltså se IP-adressen till den VPN-server du är uppkopplad till istället för din. De kan angripa IP-adressen om de vill, men en säker VPN kommer att ha ett omfattande DDoS- skydd, så attackerna förstör inte nätverkets prestanda.

Det finns många olika VPN-tjänster för att förhindra en DDoS-attack så se till att vara noggrann med ditt val. Det viktigaste är att du väljer en vars fokus ligger på just förhindrandet av dessa attacker.

Uppgradera ditt hemnätverk

Om du nyligen fått nätverksprogramvara från din internetleverantör är chansen stor att den har uppdaterats och är säker. Du som köpt din programvara själv eller använt samma i flera år kan dock behöva uppgradera denna. Alla vet ju trots allt att en dator med en snabb internetuppkoppling är guld värt när det gäller gaming.

Det finns många routrar och nätverksprogramvara som kommer med inbyggda skyddsåtgärder för att skydda mot DDoS-attacker. Med andra ord kan dessa automatiskt blockera nätverkstrafik, särskilt när det kommer från flera källor, vilket som vanligtvis indikerar en DDoS-attack.

Installera ett antivirusskydd

Även om antivirusskydd eller brandväggar inte helt kan stoppa en cyberattack, används de
fortfarande som verktyg för att skydda datorer. De är dessutom extremt effektiva mot DDoS-attacker. Ett bra antivirusskydd och en robust brandvägg säkerställer också att din dator eller enhet inte blir infekterade av skadliga programvaror.

Med det sagt är det viktigt att alltid ha en brandvägg och antivirusprogram installerat på alla dina datorer och andra enheter. Och glöm för guds skull inte att uppdatera dem regelbundet för att säkerställa att de kan skydda dig mot de senaste hoten.

Sammanfattning

DDoS-attacker är alltså skadliga försök utförda av cyberbrottslingar för att orsaka
nätverksstörningar. När det gäller gameing utförs dessa attacker för att spelare ska kastas ut från servrar eller få dem att uppleva eftersläpning genom att överbelasta hemnätverket med internettrafik.

DDoS-attacker kan undvikas med hjälp av bland annat en VPN-tjänst, genom att uppgradera sitt hemnätverk samt genom att installera ett antivirusskydd på sin enhet. Många VPN-tjänster för gamers har vanligtvis ett utmärkt DDoS-skydd, så hittar man en sådan tjänst kan detta några gånger räcka.

Redaktionen
Redaktionen
Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.

Kategorier