HemÖvrigtHur kommer det sig att Norden är en sådan dominant inom e-sport?

Hur kommer det sig att Norden är en sådan dominant inom e-sport?

E-sport blir allt populärare världen över, och med ett ständigt växande antal utövare blir konkurrensen inom de främsta e-sporterna hårdare för varje år som går. Trots det lyckas spelare från flera länder i Norden – framförallt Sverige, Danmark och Finland – med att gång på gång etablera sig bland världseliten.

Vad är det egentligen som gör att de nordiska länderna är så framgångsrika inom e-sport? Vi tar oss en titt på några av anledningarna.

Sverige, Danmark och Finland – ledande nationer

Trots att en relativt liten del av jordens befolkning lever i Norden, så är det flera av länderna i nordligaste Europa som är ledande nationer inom e-sport. Alla svenskar och danskar som är är inne på bettingsajter för att spela på e-sport – eller alla finländare som har använt en bettingmotsvarighet till en Suomikasino bonuskoodi – vet om att det är vanligt förekommande med nordiska spelare bland lagen och utövarna som är oddsfavoriter.

Att oddsen på bettingsajterna, och resultatlistorna i de stora turneringarna inom e-sport, är så präglade av Norden är statistiskt sett en aning förvånande.

Enligt Newzoo återfinns 54 procent av världens gamers i Asien och Oceanien, medan endast 14 procent kommer från Europa – vilket naturligtvis innebär att en ännu mindre andel kommer från Norden. Med det i åtanke kan det kännas ologiskt att nordiska spelare ständigt är så framstående inom e-sport, men det finns faktiskt en och annan naturlig förklaring till detta.

Goda förutsättningar för framgång

Talangen som våra främsta nordiska e-sportare besitter ska givetvis inte negligeras – de har sannerligen gjort sig förtjänta av sina framgångar. Samtidigt går det inte helt och hållet att blunda för att många i Norden har haft mycket goda förutsättningar att lyckas.

En aspekt som har talat till vår fördel här i Norden är att vi i jämförelse med många andra länder har haft en mycket god IT-infrastruktur ända sedan internet började etablera sig på allvar.

Numera växer generationer på många platser i världen upp med e-sport, god
internetuppkoppling och tillgång till välfungerande datorer och spelkonsoler – men så har det som bekant inte alltid sett ut. Att länderna här i Norden generellt sett är rika och länge har haft en högkvalitativ IT-infrastruktur har möjliggjort att vi tidigt kunde bygga en tradition kring gaming och e-sport.

På sätt och vis har vi i Norden med andra ord haft ett visst försprång inom e-sportens värld. Något som trots detta är imponerande är att vi i stor utsträckning lyckats behålla våra positioner som framstående inom e-sport, trots att många fler länder nu kan delta på samma förutsättningar som oss.

Generationer av profiler från Norden

En anledning till att de nordiska länderna har lyckats förvalta sin tradition inom e-sport och bibehålla sin framstående position, kan vara de många profiler som har kommit fram i Sverige, Danmark och Finland.

På samma sätt som de stora profilerna inom idrott kan inspirera nya generationer av utövare, så kan samma sak ske inom e-sport.

CS-spelare som Emil “HeatoN” Christensen, och de andra spelarna i Ninjas in Pyjamas, väckte exempelvis ett gamingintresse hos tusentals och åter tusentals barn och ungdomar en bit in på 00-talet. De senaste åren har vi också sett Dota 2-spelare som danska Johan “N0tail” Sundstein och finska Jesse “JerAx” Vainikka dominera på den globala scenen, vilket sannolikt kommer inspirera ytterligare generationer i Norden att satsa på gaming.

Det går inte att låtsas som om det är stora delar av Asien och i viss utsträckning USA som är de främsta giganterna inom e-sport i dagsläget, men Norden är inte långt efter.

Fler nyheter

Senaste nyheterna

Kategorier