E-sport i mobilen – spelen och framtiden

  Ofta när vi talar om e-sport går associationerna till avancerade gamingdatorer eller dyra spelkonsoler – men det finns även en del e-sporter som går att utöva på våra smartphones. E-sporter för mobiler drar måhända inte riktigt lika stor uppmärksamhet till sig som de stora turneringarna i Dota 2, CS:GO och andra giganter inom e-sport, men det är ingen tvekan om att det är en typ av e-sport som varit på uppgång under en längre tid.

  Många spel som är anpassade för telefonen

  Med nya, årliga releaser och imponerande teknologiska framsteg blir våra smartphones allt kraftfullare, så det är inte förvånande att det kommer fler och fler avancerade spel till våra telefoner. Dessutom är det knappast en unik trend för gamingindustrin att förflytta sig i utökad utsträckning till våra smartphones. Inom exempelvis den kommersiella spelbranschen online är så gott som samtliga casinon anpassade till mobile användning numera, och när det kommer till att streama e-sport och annan media så gör vi även det i allt större utsträckning på våra mindre skärmar.

  Den som är väl insatt i e-sport är sannolikt medveten om att det finns en del mobilspel att följa, men för den mer tillbakalutade entusiasten kan det komma som en överraskning. Några exempel på spel som är stora inom mobil e-sport är Free Fire, Clash Royale och Arena of Valor.

  Det tydligaste beviset på att e-sport för smartphones är på uppgång är kanske ändå att många spel som redan är etablerade på andra plattformar har utvecklat alternativa versioner för mobiler. Något som måste ses som en tydlig indikation på potentialen man ser i mobilspel.

  Bland de populärare e-sporterna till smartphones hittar vi bland annat titlar som PUBG Mobile, Call of Duty: Mobile, Fortnite, League of Legends: Wild Rift, Magic: The Gathering med flera – samtliga av dessa är även populära att spela på konsol eller dator.

  Är framtiden för e-sport i våra smartphones?

  Det finns en hel del tecken på att e-sport för spel till våra smartphones kommer att ta upp ett ännu större utrymme framöver. I dagsläget är det exempelvis mobilspel som står för den största delen av omsättningen på den globala spelmarknaden, och det är samtidigt den del av marknaden med kraftigast tillväxt.

  I Newzoos senaste marknadsrapport framgår det att smartphonespel stod för hela 40 procent av de uppskattade 159,3 miljarder USD som omsattes på spelmarknaden under 2020. I jämförelse stod konsolspel för 28 procent av omsättningen och datorspel för 21 procent. Medan konsol- och datorspel har en tillväxt på 6,8 respektive 6,7 procent på årsbasis, så är motsvarande siffra för mobilspel hela 15,8 procent.

  Newzoos siffror är ett tydligt tecken på att marknaden för e-sport inom spel till smartphones har potential att växa, men i nuläget är det trots allt värt att poängtera att det är ytterst få av spelen till telefoner som etablerar sig som e-sporter.

  Med tanke på den senaste tidens trender så råder det ingen tvekan om att e-sporten har en framtid inom mobilspel, men att det skulle bli den dominerande delen inom e-sport är föga troligt – åtminstone den närmaste framtiden.

  Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.