HemÖvrigtInternetspråk: Lista med vanliga förkortningar så som lol, afk, asap & omg

Internetspråk: Lista med vanliga förkortningar så som lol, afk, asap & omg

Internetspråk är ett samlingsbegrepp för de olika sätt som människor använder för att kommunicera på internet. Chattspråk innefattar sådana saker som förkortningar, emoji, akronymer, slangtermer och andra sätt att uttrycka sig på ett kortfattat och enkelt sätt i digital kommunikation.

Chatt- och internetspråk har utvecklats över tid för att underlätta kommunikationen på internet, och det används ofta i mejl, textmeddelanden, chattar och sociala medier.

Svenska betydelser av vanligt chattspråk

Nedan hittar du vår lista över vanliga förkortningar och dess betydelser. Dessa är vanligt förekommande när man chattar med andra (framförallt yngre) personer. Med vår ordlista behöver man inte längre skämmas för att man inte har koll på de senaste förkortningarna.

LOL betyder ”Laughing out loud”?

LOL är en förkortning som står för ”laughing out loud”. LOL betyder att man tycker att något är så roligt att man skrattar högt. LOL används ofta i digital kommunikation, såsom i mejl, textmeddelanden eller sociala medier, för att visa att man tycker att något är roligt. Förkortningen används även för att förmedla ironi eller sarkasm.

AFK betyder ”Away from keyboard”?

AFK är en förkortning som står för ”away from keyboard”. AFK betyder att en person inte är vid sin dator eller sin enhet just nu, och därför inte kan svara på eller delta i aktiviteter. AFK-används ofta i online-sammanhang, såsom i chattar eller spel, för att ange att en person inte är tillgänglig för tillfället.

FYI betyder ”For your information”

FYI är en förkortning som står för ”for your information”. FYI betyder att det som följer är en bit information som man tror att mottagaren kan finna intressant eller användbar. FYI används ofta i mejl, textmeddelanden eller andra digitala kommunikationsmedel för att informera mottagaren om något som de kanske inte känner till.

TBH betyder ”To be honest”?

TBH är en förkortning som står för ”to be honest”. TBH betyder att det som följer är en uppriktig åsikt eller kommentar som man tror är ärlig och sann. TBH används ofta i digital kommunikation, såsom i mejl, textmeddelanden eller sociala medier, för att visa att man talar ärligt och uppriktigt. Förkortningen används också för att ge tyngd och trovärdighet åt det som sägs.

ASAP betyder ”As soon as possible”

ASAP är en förkortning som står för ”as soon as possible”. ASAP betyder att man vill att något ska ske så snart som möjligt, utan fördröjning. ASAP används ofta i mejl eller textmeddelanden för att visa att man vill att något ska hända snabbt eller att man behöver svar snabbt. Förkortningen används även för att ge en uppmaning om att något ska hanteras med prioritet.

DIY betyder ”Do it yourself”

DIY är en förkortning som står för ”do it yourself”. DIY betyder att man gör något själv, utan att anlita professionell hjälp eller att köpa en färdig produkt. DIY-kulturen handlar om att man själv skapar, reparerar eller modifierar saker med hjälp av egna verktyg och kunskaper. DIY-filosofin värdesätter självhjälp och hantverk, och den används ofta för att beskriva projekt som innebär att man gör något själv.

OMG betyder ”Oh my god!”

OMG är en förkortning som står för ”oh my god”. Det är en uttryck för förvåning, chock eller förundran, och det används oftast för att visa att man tycker att något är imponerande, oväntat eller underbart. OMG används ofta i digital kommunikation, såsom i mejl, textmeddelanden eller sociala medier, för att förmedla en stark känsla av förvåning eller förundran. Förkortningen används också för att ge tyngd och trovärdighet åt det som sägs.

BFF betyder ”Best friends forever”

BFF är en förkortning som står för ”best friends forever”. BFF betyder att man har en mycket nära och trogen vänskap med någon, och att man tror att vänskapen kommer att vara bestående och oföränderlig. BFF används ofta i digital kommunikation, såsom i mejl, textmeddelanden eller sociala medier, för att visa att man har en speciell vänskap med någon och att man uppskattar den mycket. Förkortningen används även för att ge tyngd och trovärdighet åt det som sägs.

BRB betyder ”Be right back”

BRB är en förkortning som står för ”be right back”. BRB betyder att man kommer tillbaka snart, och att man inte kommer att vara borta länge. BRB används ofta i digital kommunikation, såsom i mejl, textmeddelanden eller sociala medier, för att ange att man kommer att vara borta en kort stund men att man kommer tillbaka snart.

VGD betyder ”Vad gör du?”

VGD är en vanlig förkortning att inleda ett chattsamtal när man frågar den andra personen ”Vad gör du?”. Förkortningen VGD slängs ofta in i slutet av en mening eller ett svar: ”Inte mkt vgd” och pratar man med en yngre person är det inte säkert att ett frågetecken följer med deras ”VGD”.

ROFL betyder ”Rolling on the floor laughing”

ROFL är en förkortning som står för ”rolling on the floor laughing”. ROFL betyder att man tycker att något är så roligt att man skrattar så mycket att man rullar runt på golvet. ROFL används ofta i digital kommunikation, såsom i mejl, textmeddelanden eller sociala medier, för att visa att man tycker att något är mycket roligt och att man skrattar högt.

BTW betyder ”By the way”

BTW är en förkortning som står för ”by the way”. BTW betyder att man har ett sidospår eller en tilläggsuppgift att tillföra i en konversation eller i ett brev. BTW används ofta i digital kommunikation, såsom i mejl, textmeddelanden eller sociala medier, för att visa att man har något extra att säga eller att man har glömt att nämna något tidigare. Förkortningen används även för att ge tyngd och trovärdighet åt det som sägs.

Twitch-språk

På den populära streamingplattformen Twitch.tv har det utvecklats något av ett eget internetspråk och slang i chattarna hos de som livesänder. Många benämningar och uttryck används i chatten för att reagera och kommentera det som händer på livestreamen. Detta skapar en kommunikation och dynamik mellan Twitch-streamern och dess community.

Nedan följer vanliga ord och förkortningar som ofta används på Twitch:

Vad betyder kekw?

Kekw är en slangterm som används för att beskriva något som är roligt eller underhållande. Ordet kommer ursprungligen från en meme där en man skrattar hysteriskt och ljudet av hans skratt är ”kekw”. Sedan dess har ordet använts som en förkortning för att beskriva något som man tycker är roligt eller som man tycker är värt att dela med andra.

Eftersom ordet är en slangterm kan det betyda olika saker för olika personer, så det är svårt att ge en exakt definition. I vissa sammanhang kan kekw användas som en synonym för ord som ”roligt” eller ”skämtsamt”.

Vad betyder kappa?

Ordet ”Kappa” är vanligt förekommande på Twitch.tv och betyder att man är ironisk, sarkastisk eller att man ”Trollar”. Ordet kastas oftast in i slutet på en mening som man skriver i Twitch-chatten för att indikera att man är till exempel ironisk.

Kappa är också en meme eller en bild på en anställd (Josh DeSeno) som jobbade med att bygga upp en tidig version av Twitch chattfunktion på sajten. Han smög in en bild på sitt egna ansikte som en chattemoji man kunde använda, en emoji som han döpte till ”Kappa”.

Vad betyder lulw?

Ordet ”LULW” som används i Twitch-chattar är en utveckling av det vanliga ”LOL” som betyder ”Laughing out loud” eller ”Skrattar högt” på svenska. Tillägget med W står för ”Wide” vilket innebär att användningen av ”LULW” betyder att man skrattar lite extra högt och brett.

Vad betyder monkaS?

”MonkaS” änvänds av tittarna på Twitch.tv för att uttrycka rädsla, ångest eller att man svettas. Uttrycket används i kombination med vad som sker på den livestream man tittar på och är särskilt vanligt när en streamer spelar ett skräckspel.

MonkaS är även en chattemoji som används frekvent på Twitch. Emojin laddades först upp av användaren ”MonkaSenpai” och föreställer någon form av groddjur som svettas.

Vad betyder pog, poggers, pogchamp?

Uttrycken ”pog”, ”poggers” och ”pogchamp” är ett uttryck för spänning, glädje eller shock eller förvåning.

Uttrycket kommer från en meme-bild av Youtubern Gootecks när han gör ett uttryck efter att ha vunnit en match i spelet ”Pogs”. Är du sen 80- eller tidig 90-talist kommer du garanterat ihåg Pogs som var runda brickor med bilder på som man kunde spela med.

Vad betyder sadge?

Ordet ”Sadge” används för att uttrycka att man är ledsen eller besvikelse. Uttrycket används för att reagera på en händelse i en livestream på Twitch.tv. Sadge kombineras ofta med ”MonkaS”-emojin i chatten.

Vad betyder swatting?

Swatting är en trend där någon ringer ett samtal till polis eller larmtjänst med en påhittad allvarlig händelse hemma hos någon som sänder live på Twitch.tv. Målet är att beväpnad polis (gärna specialstyrkan i amerika kallad ”SWAT-team”) ska storma bostaden som livestreamern befinner sig i för att gripandet ska fångas på film.

Flera allvarliga händelser har inträffat när polis har åkt ut till påhittade larm och personer har dömts för att ha ringt sådana samtal.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://esportare.se/
Grundare av esportare.se - Brinner för esport och gaming i alla dess former. Har följt esporten på nära håll i över 10 års tid. Är även en frekvent testare av gaming gear så som gamingstolar, headset, tangentbord och möss.
Fler nyheter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna