HemÖvrigtIntresset för e-sport i Finland enormt

Intresset för e-sport i Finland enormt

Precis som Sverige blivit allt mer investerat i esport, har även vårt grannland Finland det. Idag är landet ett av världens ledande i det närmast oändliga speluniversumet som bara fortsätter att expandera runt om i världen. Idag tittar vi närmare på intresset för esport i Finland.

Både Sverige och Finland har ett enormt intresse för spelvärlden och alla dess sidor. I Finland är spel på nätet enormt, och det rör allt från spel med Suomikasino till mainstream action-gaming. Idag kombineras de två allt mer, med folk som bettar på esport. Detta har lett till att spelbolagen nu erbjuder sina nya spelare gedigen täckning av turneringar.

Idag har Finland blivit ett så pass etablerat land inom esport att man har framträdande spelare i de stora turneringarna. Likaså har finska staten antagit en seriös inställning mot sporten.

Esportare klassas som atleter

Till följd av att esport vuxit i anseende internationellt, så har man i Finland valt att klassa professionella gamers som officiella atleter. Detta innebär att de hamnar i samma skattekvot som andra idrottare. Med det sagt får den som tjänar pengar på att spela en del av sin inkomst sparad i en skattefri pensionsfond för när den väl avslutar sin karriär.

Sett till att de flesta esportare slutar spela någon gång i trettioårsåldern, så är stödet från staten förstås helt fantastiskt. Att även spelare kan få den typen av trygghet kommer i sin tur att inspirera fler till att gå samma väg och våga satsa på att bli professionella.

Finland har flera av världens bästa spelare

Det råder inga tvivel om att Finland har gett av sig stora spelare. Inte minst tänker vi på JerAx som anses vara en av de bästa spelarna Dota 2 skådat. Han har sammanlagt tjänat närmare 6.5 miljoner dollar genom åren. Andra stora Dota 2-spelare från Finland är Lasse Aukusti Urpalainen och Topias Taavitsainen som också gjort internationella karriärer.

Finland är även ett land som gett ifrån sig bra spelare i Counter Strike: Global
Offensive. Mest framstående är Aleksi Jalli, Miikka Kemppi och Aleksi Virolainen som alla varit viktiga spelare i framgångsrika lag.

Sett till att det visat sig vara möjligt att leva på esport väljer finska myndigheter att hjälpa unga spelare bli bättre. Utöver att hålla i turneringar så erbjuder de årligen medborgare chansen att gå på det fyra veckor långa sommarlägret Nordic eSports Academy Bootcamp.

Ja, Finland satsar hårt på esport. Fortsätter landet så här kan vi bara förmoda att det bara kommer bli mer framträdande för varje dag som går.

Fler nyheter

Senaste nyheterna