HemÖvrigtHar e-sporten några motsvarigheter till fotbollens mästerskap?

Har e-sporten några motsvarigheter till fotbollens mästerskap?

Det är nog ingen som har lyckats missa att herrarnas Europamästerskap i fotboll är i full gång. Fotbollsfesten är ett faktum över hela kontinenten och det är till och med folk som inte vanligtvis engagerar sig i idrott som finner sig själva i tv-soffan framför en och annan match. I all uppståndelse kring det pågående mästerskapet kan det vara intressant att jämföra med e-sportens turneringar – finns det något inom e-sporten som motsvarar exempelvis fotbolls-EM?

Det finns landslag inom e-sport

Under några få årtionden har e-sporten utvecklats enormt mycket. Från att ha varit ett nischat intresse hos några få, har det nu blivit så stort att det är en mångmiljardindustri. E-sporten tar numera plats bredvid traditionella idrotter på bettingsidor som Folkeriket – också känt som folkeautomaten – och inträdet på oddsmarknaden är kanske ett av de tydligaste bevisen på att e-sporten har etablerat sig på allvar hos allmänheten.

Det är med andra ord inte längre någon tvekan om att e-sport är en underhållningsform som är här för att stanna. Men hur ser det ut med stora mästerskap – finns dem?

Det finns faktiskt ett officiellt VM i e-sport, även om det kanske inte är riktigt så uppmärksammat som en del antagligen hade hoppats på. International Esports Federation (IESF) har anordnat VM sedan 2009 och så sent som 2019 – senaste gången mästerskapet gick av stapeln – vann Sverige till och med guld i Dota 2. Totalt sett kom Sverige två i det mästerskapet, efter Japan.

Spelen som har spelats under VM har varierat genom åren. När Sverige kom etta 2011 var det StarCraft II och FIFA Online som var de två grenarna. Senaste mästerskapet var det istället Dota 2, Tekken 7 och eFootball Pro Evolution Soccer 2020 som spelades. Vid nästa VM, som genomförs i slutet av året, kommer dessa tre e-sporter också att få tillskott av Counter-Strike: Global Offensive.

De stora mästerskapsturneringarna

Trots att det som sagt finns ett VM i e-sport, så är inte det mästerskapet som fångar mest uppmärksamhet, utan det är snarare de största spelens främsta turneringar.

Inom Dota 2 är det exempelvis The International som ses som spelets världsmästerskap, och flera andra välkända spel, som CS:GO, Fortnite, League of Legends etc. har motsvarande turneringar.

De senaste åren har spelformatet inom många av dessa tävlingar dessutom börjat efterlikna formatet för exempelvis fotbolls-VM. Tar vi återigen The International som exempel så tävlar nämligen lagen numera mot varandra regionalt till en början, för att kvala in till de slutgiltiga utslagsrundorna. I mångt och mycket på samma sätt som kvalificeringen till ett fotbolls-VM ser ut.

Kommande The International för Dota 2 hålls i Stockholm, i augusti 2021.

Stora LAN-partyn är mindre olympiader

Det är en till stora delar haltande jämförelse, men det skulle kunna gå att argumentera att våra allra största LAN-partyn är någon form av motsvarighet till idrottens olympiska spel. Likheten med ett OS och, säg ett LAN-party som Dreamhack, är att de båda två är event där det anordnas tävlingar inom många olika grenar.

De stora skillnaderna är ofta att ett LAN-party är ett jippo på ett helt annat sätt, där amatörer också ofta deltar i någon utsträckning, samt att tävlingarna inte anordnas för landslag. Tyvärr är det nog en lång väg kvar innan något LAN-party, eller det officiella VM i e-sport för den delen, kommer att få samma prestigefyllda status som många av idrotternas stora mästerskap.

Med det sagt innebär det stora intresse som finns kring e-sport – och att det som sagt faktiskt finns ett VM – att det inte känns helt orimligt inom en nära framtid.

Fler nyheter

Senaste nyheterna

Kategorier