HemÖvrigtFem framgångsrika spelare inom esport

Fem framgångsrika spelare inom esport

Det saknas inte prispengar för superstjärnorna inom e-sporten. Å ena sidan är de högst betalde spelarna kontrakterade för miljontals dollar per spelare, per år. Men det är inte nödvändigtvis samma lågoddsare som kammat hem mest prispengar. I den här artikeln tittar vi på vilka spelare som vunnit mest sett till monetära belopp. Vi konstaterar också att bettingen inom e-sporten inte längre är något obskyrt.

2021 hade mer än 144 miljoner dollar delats ut i prispengar fördelat på 2900 turneringar, globalt. 2012 låg siffran på 14 miljoner dollar. En mycket stor andel av prispengarna under 2021 delades ut på Dota 2-eventet på den tionde upplagan av Valves årliga så kallade “The International”. Här fick 18 lag dela på 40 miljoner dollar.

Det saknas ej heller prispengar för den som vill betta på spelen och spelarna

Vidden på esportsektorn gör att den också lockat till sig den klassiska gambling eller bettingsektorns intresse. Den sistnämnda har blivit allt mer sofistikerat och bjuder på många sätt en mer komplex och fyllig vadslagningsupplevelse. Om man redan är insatt i esportvärlden, kan det därför vara extra givande att titta närmare på sina favoritspel och spelare från en annan vinkel. Det kan exempelvis göras med utgångspunkt på https://betting.com/sv/tips/e-sport.

2010 var det få som tog e-sportbetting på allvar. Det har successivt förändrats, och med Covid-19-pandemin verkligen tagit fart. Idag är det ingen som skrattar åt e-sportbetting. Vilket kanske är den sista bekräftelsen för att e-sporten som sådan är en legitim sport.

De fem spelare som vunnit mest pengar

Här är esportarna som tagit sin in i historieböckerna. Notera att ingen svensk ännu kvalat in sig på listan. Det betyder inte att det saknas duktiga svenska spelare. Bara att de behöver en något längre lista.

1. Johan Sundstein

Johan “N0tail” Sundsten är en dansk Dot 2 veteran som förtjänat topplaceringen efter hans roll i The International 2019. Han ledde då för andra året i rad OG till vinst. Sundstein har haft en lång och framgångsrik spelkarriär på OG och Fnatic före vinsten på The International

Summa: 7,2 miljoner dollar

2. Kyle Giersdorf

Fortnite-hjälten Kyle “Bough” Giersdorf, USA, kammade hem hela baletten 2019 på Fortnite World Cup. Året dessförinnan hade intresset för Fortnite fullkomligen exploderat och blev snabbt det mest spelade i världen. Mycket tack vare massiva turnerings-investeringar från Epic, bolaget bakom Fortnite.

Summa: 3,2 miljoner dollar

3. Peter Rasmussen

Dansken Peter “Dupree” Rasmussen tog hem sin fjärde seger på Valve Major tillsammans med ett hyllat Counter-Strike:GO team, 2019. Peters roll i att få laget Astralis på banan igen kan inte underskattas.

Summa: 1,9 miljoner dollar

4. Ian Porter

Peter “C6” Porter comfort zone är Call of Duty, för att uttrycka det blygsamt. Han har hållit toppositionen flera år i rad, och kan bland annat skryta med tre världsmästerskapstitlar och mer än en miljon dollar i prispengar.

Summa: 1,3 miljoner dollar

5. Lee Sang-hyeok

Sydkoreanen Lee “Faker” Sang-hyeok är sannolikt den mest firade proffs-gejmarna någonsin. Han vann världsmästerskapen i League of Legends från starten, och betraktas som den bästa spelaren som någonsin har tävlat i League.

Redaktionen
Redaktionen
Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.

Kategorier