HemÖvrigtFinlands resa till toppen inom e-sport

Finlands resa till toppen inom e-sport

E-sport växer kraftigt världen över, och det inom så gott som samtliga områden. Antalet professionella spelare blir fler, prispotterna blir större i de stora turneringarna och allmänhetens intresse ökar. Det råder ingen tvekan om att e-sporten generellt sett är välmående, och med tillväxten har kartan för vilka länder som dominerar inom e-sport sakteligen ritats om. Finland är ett exempel på ett land som under lång tid existerade i periferin inom e-sport, men som de senaste åren etablerat sig som en av dess stora giganter.

Från underdog till favorit

I Finland, precis som på de flesta andra platser i världen, tar e-sport gradvis upp ett större och större utrymme i allmänhetens blickfång. Det märks bland annat på att allt fler i landet letar upp bettingsidor som erbjuder gratis spelpengar utan insättning, eller “ilmaista pelirahaa ilman talletusta”, som finländarna själva hade uttryckt det.

Den växande populariteten kan även urskiljas på resultaten som presteras av det växande antalet professionella utövare från Finland. Vårt nordiska grannland i öst har på intet sätt varit en anonym aktör i e-sportens värld, men det är först under de senaste fem åren som Finland på allvar har etablerat sig ett av världens mest framgångsrika länder inom e-sport.

Enligt Esportsearnings var Finland exempelvis det land vars utövare spelade in femte störst summa pengar under både 2018 och 2019. Placeringen 2019 var dessutom bättre än både Sveriges och Danmarks – de två länder i Norden som traditionellt sett presterat bäst inom e-sport. Detta trots att Finland enligt statistiken har färre professionella spelare än både Sverige och Danmark.

Spelarna som leder vägen för Finland

Det råder alltså ingen tvekan om att Finland som nation får klassas som framgångsrik inom e-sport, men prestationerna som land är dock ingenting i jämförelse med de enskilda spelarnas status.

Sedan ovan nämnda Esportsearnings började föra statistik över vunna prispengar så är det hela tre finländska spelare som återfinns på topp tio-listan över de e-sportare som sammanlagt har spelat in mest pengar. Inget annat land i världen har mer än en spelare i topp tio.

På tionde plats hittar vi Lasse “Matumbaman” Urpalainen med 3,77 miljoner USD inspelade under sin karriär; på femte plats ligger Topias “Topson” Taavitsainen med 5,48 miljoner USD inspelade och på andra plats återfinns numera pensionerade Jesse “JerAx” Vainikka med en total inspelad summa på 6,47 miljoner USD under karriären. Den enda som toppar JerAx är dansken Johan “N0tail” Sundstein med sina vinster som uppgår i 6,97 miljoner USD.

Samtliga av spelarna har i första hand kammat hem sina framgångar som Dota 2-spelare. JerAx och Topsan har exempelvis (tillsammans med N0tail) segrar med OG i The International, både 2018 och 2019, och Matumbaman vann med The International 2017 med Team Liquid.

Dota 2 är det spel där finländare har kammat hem de största framgångarna och prispengarna, men de är även framstående inom flera andra spel – inte minst CS:GO.

Framtiden inom e-sport i Finland ser även den ljus ut. Sedan 2017 är professionella e-sportare i landet officiellt klassade som atleter, i paritet med idrottsutövare. Det är ett tydligt tecken på att det inom landet finns en tydlig framtidstro på e-sport.

Fler nyheter

Senaste nyheterna

Kategorier