ESL samarbetar med amerikanska flygvapnet

  Foto: https://twitter.com/ESL

  Nyheten om att ESL inleder ett samarbete med det amerikanska flygvapnet är minst sagt spännande. Nu kommer USA:s luftvapen att bli en officiell partner till Intel Extreme Masters (IEM), ESL Pro League såväl som AnyKey. Samarbetet kan få betydelse på flera sätt men främst handlar det om att öka kvaliteten på själva eventen vad gäller live-sändningar.

  Bättre esport med hjälp av flygvapnet

  Med U.S. Air Force med i bilden bör esporteventen flyta på bättre än vanligt. Det här kan göra det mycket roligare att vara med och tävla. Samtidigt får den som ger sig på odds och spelar på esport online bättre täckning av eventen.

  Tanken är att amerikanska flygvapnet ska stå för olika typer av tekniska lösningar under speleventen och det är de som ska ta fram innehållet till sändningar från turneringarna. Det hela kommer att sätta igång med ESL Pro League nu i mars. Då får vi smakprov på hur det hela kommer att fungera.

  Dessutom kommer U.S. Air Force att sponsra det som kallas för Air Force Tactical Timeout. Det här är de stunder då lag ber om att få en paus under event som IEM eller ESL Pro League. Under denna time out måste det sändas någon form av innehåll för alla som följer eventet live.

  Vad är U.S. Air Force?

  Det amerikanska flygvapnet kallas för U.S. Air Force och är en de åtta uniformerade delarna av det amerikanska försvaret. De har som uppdrag att försvara USA i luften, i rymden och även i cyberrymden. Det sistnämna är ju särskilt intressant med tanke på att esport just pågår i cyberrymden, det vill säga online.

  U.S. Air Force är inte nybörjare på esport. De har tidigare samarbetat med ELEAGUE såväl som med Cloud9. Det betyder att vi antagligen kan räkna med en bra nivå på det stöd som kommer att ge till ESL.

  ESL är mycket nöjda med det nya samarbetet

  ESL har släppt officiella kommentarer om samarbetet med det amerikanska flygvapnet och de uttrycker stolthet över att jobba ihop med det amerikanska försvaret. Paul Brewer från SVP Brand Partnershis for ESL har sagt att man välkomnar U.S. Air Force som det första officiella militära samarbetet ESL ger sig på.

  Dessutom har Brewer sagt att ESL delar värderingar med flygvapnet. Vad gäller AnyKey ser man också fördelar med att få med det amerikanska försvaret. Tanken är att det ska kunna vara en hjälp i kampen mot problem som finns inom spel. Dessutom så förväntas samarbetet stärka utvecklingen av inkludering och variation inom esport.

  AnyKey är ju ett event där man satsar särskilt på att skapa en plattform där alla får vara med. En plats för gemenskap och jämställhet. Här finns det mycket att göra tillsammans med flygvapnet för att sprida dessa budskap.

  Vad får flygvapnet ut av samarbetet?

  Men nu kan vi förstås undra varför det amerikanska flygvapnet vill vara med och sponsra esport på ett så aktivt och involverat sätt. Det är ju uppenbart att de finner ett stort intresse av att verkligen vara med och utveckla de nämnda eventen.

  Från U.S. Air Force sida har man talat om att samarbetet med ESL är något som upplevs som mycket spännande. Och det är inte för att man inom militären har gott om folk som själva spelar nätverksspel!

  Flygvapnet ser esport som en utmärkt plattform för att få ut sitt eget budskap. Man vill att fler unga amerikaner ska förstå vad flygvapnet sysslar med och varför det är så viktigt för USA. Dessutom ser man en tydlig koppling mellan nätverksspelens utmaningar och de som det militära erbjuder.

  Likheter som nämns är:

  • Behovet av ett väl fungerande samarbete
  • Teknologisk utveckling och förståelse för teknologi
  • Respekt

  Det amerikanska flygvapnet hoppas att deras medverkan i stora esport-evenemang kommer att visa unga amerikaner hur de skulle kunna förvandla sin spelhobby till en verklig karriär inom det militära.

  Via esporteventen kommer de ju att nå ut till många fler än de som faktiskt är med och spelar. I och med att det också rör sig om event som följs internationellt kan medverkan bidra till att bilden av det amerikanska försvaret påverkas.

  Man vill alltså fiska nya anställda via esporten och det är kanske inte så dumt. Med ESL och IEM har U.S. Air Force onekligen hittat rätt. Det går inte att hitta mycket större event än dessa och flygvapnet kommer definitivt att nå ut med sitt budskap till väldigt många potentiella framtida militärer.

  Borde svenska flygvapnet hänga på?

  Att göra lumpen är inte en självklarhet bland unga svenskar. Det fattas särskilt kvinnor i försvaret och kanske borde man lära sig av amerikanska flygvapnets engagemang i esport. Försvaret sponsrar ju sporter som innebandy och då skulle man lika gärna kunna ge sig in på specifika esportevent där fler tjejer är med.

  Sveriges försvar har ju samma fördelar som det amerikanska vad gäller teknologi och värderingar som rimmar väl med esportens. De skulle ju kunna ordna med helt unika svenska event för den aktuella målgruppen. Vi får se, kanske blir vår svenska militära organisation inspirerad av det amerikanska initiativet.

  Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.