E-sporterna som får plånboken att växa mest

  E-sporten är under ständig tillväxt inom alla dess områden. Det allmänna intresset ökar
  och med det kommer allt större prispotter. Att mer och mer pengar kommer in i e-
  sportens värld innebär dessutom att de professionella spelarna blir fler. De allra största
  av dem spelar in miljoner och deras status närmar sig gradvis den av idrottsstjärnor.
  Gränserna för vad e-sporten kan komma att växa sig till tycks sakna motstycke. I den här artikeln tittar vi närmare på e-sportsturneringarna där mest pengar står på spel.

  The International (Dota 2)

  Dota 2 har i flertalet år varit en dominant inom e-sporten när det kommer till pengar i omsättning – både vad det gäller prispengar och för fansen som vill satsa pengar på sina favoriter. Klickar man sig fram för att undersöka hur det går till att betta på Esport online så kan man tydligt se att, bland dem som erbjuder odds, så är just Dota 2 är spelet i fokus.

  Världsmästerskapet i Dota 2, The International, har i ett halvt decennium varit det ohotat största e-sprtsevenemanget i världen. Senaste upplagan av turneringen hade en prispott som översteg hela 34 miljoner dollar. Turneringen har helt klart satt en ny standard för vad e-sporten kan erbjuda sina utöver i vinstpengar.

  Fortnite World Cup

  I dagsläget är Fortnite det spel som är närmaste utmanaren till Dota 2 när det kommer till
  prispengar i enskilda turneringar – något som är minst sagt anmärkningsvärd med tanke på hur ungt spelet fortfarande är.

  Det första världsmästerskapet för spelet hade en sammanlagd prissumma på över 30 miljoner dollar, men eftersom solo- och duoformaten räknas som separata turneringar så landade båda på dryga 15 miljoner dollar. Prispengarna för de två grenarna av världsmästerskapet är med andra ord inte ens hälften så stora som den för den senaste upplagan av The International. Trots det är de alltså de turneringar som ligger närmast Dota 2:s världsmästerskap i prispott.

  Vinnaren i förra årets upplaga av världsmästerskapets soloturnering heter Kyle Giersdorf och spelar under aliaset “Bugha” – Giersdorf var vid tillfället 16 år gammal och kammade hem en summa på hela 3 miljoner dollar.

  League of Legends World Championship

  Världsmästerskapet i League of Legends såg en nedåtgående trend i storlek på prispott mellan de senaste två upplagorna av turneringen. Huruvida den negativa trenden håller i sig eller ej återstår att se, men oavsett så står 2018 års världsmästerskap än så länge som en av de största e-sportsturneringarna som anordnats. Prispotten 2018 låg på knappa 6,5 miljoner dollar.

  Framtiden för e-sporten ser fortsatt ljus ut och det blir ett allt mer lukrativt karriärval för de talangfulla – det är ingen tvekan om det.

  Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.