HemÖvrigtE-sporten inkluderar funktionshindrade och ligger på samma listor som de största sporterna...

E-sporten inkluderar funktionshindrade och ligger på samma listor som de största sporterna i världen

E-sport och turneringar i tv-spel har fått sig ett uppsving de senaste åren. Nu har även e-sporten slagit sig in i bettingbranschen, precis som fotboll, handboll och ishockey, vilket är naturligtvis stort. E-sportverksamheten har även blivit så stor att man har börjat tillverka billiga kontroller för fysiskt funktionshindrade och försöker på så sätt göra det mer inkluderande för alla. Kontroller som tidigare har kostat tusentals kronor.

Bild: Unsplash

Det är Logitech som har tagit fram en handkontroll för gamers med fysiska funktionshinder. Paketet innehåller flera olika kontroller som man kan konfigurera efter behov. Den innehåller fyra högkänsliga så kallade “light touch”-knappar, tre 2.5 tums knappar, tre mindre 1.4 tums knappar och tre tryckkänsliga triggers. Funktionen på knapparna går att ställa in helt fritt och fungerar till Xbox One, Windows 7, Windows 8.1 och Windows 10. Priset för Logitech Gaming Kit ligger på – alltså ungefär 1000 svenska kronor. Något som är mycket billigare än andra varianter för fysiskt funktionshindrade. Kontroller som kan kosta tusentals kronor.

E-sporten har verkligen slagit ned i världen med besked den sista tiden. Gaming har fått ett stort uppsving och blivit extremt populärt de senaste åren och marknaden är idag komplex. Med stora stjärnor och spelare som tjänar miljonbelopp har marknaden för e-sport och man förväntar sig även att tittarsiffrorna skall gå om både ishockey och baseball i USA. E-sport är officiellt godkänt som sport i 24 länder, då inkluderat USA, Finland, Italien och Sydkorea. De mest populära e-sportspelen är Counter-Strike, League of Legends och Dota 2. I takt med detta har e-sportmarknaden gått och blivit en väldigt god investering.

För en tid sen kunde man nog inte tro att man skulle komma till dagen där man ska spela på e-sport. Idag tillhandahåller många företag betting inom e-sport och det är många lag att välja mellan. Spel som Rainbow 6, Overwatch och CS:GO är bara några av de spel som du idag kan spela på, precis som du kan på fotboll, ishockey och baseball i USA. Med cs go betting får man också möjlighet att följa en av världens största spelare spela det största e-sport spelet just nu. CS:GO är också känt för sina extremt många kända svenska utövare. Att dessa spel har gått in i bettingmarknaden visar också på vilken slagkraft som e-sport har fått. På sikt finns det kanske chans för e-sporten att tag sig in i de stora turneringarna – som olympiska spelen.

Bild: Unsplash

E-sporten är på framfart. Vi ser en marknad som har växt något oerhört de senaste åren och man börjar nu också med en mer inkluderande taktik för att få fler utövare till branschen. I och med att spelbranschen nu står med på samma listor som världens största sporter blir framtiden intressant. Det finns en stor chans, att e-sporten, tar över. Mycket eftersom det är enklare och inte kräver lika mycket av utövaren. Den digitala världen är också enklare att använda idag. Allt du behöver är en bra dator eller en konsol.

Redaktionen
Redaktionen
Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.

Kategorier