Esport är idag en galet stor sport, men det är inte många år sedan som man på riktigt förde seriösa diskussioner kring huruvida det ens var en riktig sport eller inte. Vi esportare har så klart alltid vetat vad omvärlden till slut också erkände – nämligen att det faktiskt är en sport – och idag är det ingen som ens bemödar sig att komma med någon invändning mot detta. Även om esporten äntligen blivit erkänd som en riktig sport, finns det fortfarande massor av människor som har liten eller ingen koll alls på vad sporten innebär. Här kommer några saker som du kanske, eller kanske inte, visste om esport.
Du kan betta på esport
Att det går att spela på odds på esport är något som inte alla känner till. Det är inte heller något som erbjuds av alla bettingbolag, även om det är en sport som börjar bli allt mer vanlig att skåda i olika sportsbooks. Det roliga med att betta på esport är att det många gånger också går att betta live. Det innebär att du bettar under tiden som matchen pågår, vilket för den som är duktig på att läsa spelet kan innebära att man kan lägga in några riktigt intressanta bets. Det brukar också ge lite extra spänning till spelet att betta live.
Esport genererar enorma pengar
Esport är en sport som genererar otroligt stora pengar, och det snabbt. Detta gäller såväl i prispengar som för arrangörers intäkter och liknande. De esportare som är bäst i världen har dragit in enorma summor i vinstpengar, och i de större turneringarna ligger det också riktigt stora prispengar i potten. Utöver detta är det många esportare som tjänar pengar på bland annat annonser, reklam, Twitch och YouTube, så det finns många potentiella inkomstkällor för en framgångsrik esportare.
Man värvar esportare till lag – precis som i andra sporter
Precis som i andra lagsporter såsom exempelvis fotboll och hockey, värvar man deltagare till sina lag även inom esport. För den som är duktig är det också stora transfersummor det rör sig om. När det kommer till värvningar inom esporten kan även dessa leda till stora rubriker och ett exempel på det är när den svenske spelaren ”Rekkles” lämnade sitt lag Fnatic för att gå över till G2. Det var dessutom en tajming för bytet som fått många att höja på ögonbrynen. Fnatic förlorade VM mot G2 i 2020 och inte långt efter den blytunga förlusten aviserade man att Martin ”Rekkles” Larsson skulle gå över från Fnatic till just storkonkurrenten G2. För den som undrar hur det hela sedan fortlöpte kan vi dock meddela att G2 inte storspelade efter sin omtalade transfer. De gick på flera tunga förluster, vilka dock absolut inte kunde skyllas på Rekkles, bör tilläggas. Besvikelsen över att laget inte presterade bättre med en sådan stjärnvärvning var dock så stor att nyhetssajten Dot esports listade värvningen av Rekkles till en av årets största värvningsbesvikelser. En något oförtjänt titel kan man nog tycka, med tanke på att Rekkles spelat på topp hela tiden.