HemÖvrigtDe största segrarna inom esport

De största segrarna inom esport

Med miljontals spelare och fans runt om i världen, är esporten en av världens snabbast
växande branscher. Den omsätter i dag många miljoner kronor varje år, och en stor del
av dessa intäkter kommer från sponsring, reklam och mediarättigheter. Det kraftigt ökade
intresset har även lett till att spelare gör upp om allt större prispotter. För att förstå hur
mycket det kan röra sig, lyfter vi här fram några av de största vinsterna inom esport.

The International 2021

En av de största vinsterna inom e-sport inträffade 2021 på The International, ett berömt
mästerskap för det populära fantasydrivna arena-spelet Dota 2 som fortsätter att slå rekord.
Turneringen innehöll en sammanlagd prispott på över fyrtio miljoner dollar, där det vinnande
laget tog hem över elva miljoner dollar. Laget som gick segrande ur mästerskapet var Team
Spirit, som vann hela 18.2 miljoner dollar.

De enorma pengarna som figurerar runt The International förväntas bli ännu större med bettingbolagen bevakning av mästerskapet. I dag satsar alla de stora aktörerna allt mer på att bevaka esportens viktigaste höjdpunkter. Just hur mycket spelsajterna satsar kan vi se genom jämförelsesajten https://casinoreviewers.com som kartlägger och granskar dem.

Fortnite World Cup Finals 2019

Det älskade actionspelet Fortnites mäktiga turnering 2019 hade det största esportpriset för en enskild spelare, makalösa 15.3 miljoner dollar. Turneringen vanns av 16-åriga Kyle Giersdorf, i spelsammanhang även känd som “Bugha”. Vidare var Fortnite World Cup Finals 2019 en så pass stor händelse inom sporten att den befäste spelets position som ett av de mest populära i världen.

Call of Duty League Championship 2020

Mångbottnade actionspelet Call of Duty tillhör en av de allra största klassikerna. Spelet höll sin första turnering någonsin år 2008, och började då med en prispott på femton tusen dollar. En väldigt blygsam summa jämfört mot de i dag. Efter att ha värvat till sig ytterligare 250 miljoner spelare under Modern Warfare-eran landade prispotten i Call of Duty League Championship 2020 på hisnande 4.6 miljoner dollar. Dallas Empire var de som kammade hem segern.

Overwatch League 2022

Overwatch har även det gjort en häftig resa genom åren, från att vara ett pay to play-spel till att locka många miljoner spelare världen över, och nu även fått den utvecklade versionen
Overwatch 2
. Spelet har likaså gått till att bjuda på en av de största vinsterna inom esport, som gick till Dallas Fuel. Overwatch League 2022 hade den enorma prispotten på 4.2 miljoner dollar. En gigantisk skillnad mot deras första världsmästerskap 2017, som då hade 72 000 dollar i potten.

  • Fler av de största vinsterna inom esport:
  • Six Invitational 2020 – Tre miljoner dollar
  • Smite World Championship 2015 – 2.6 miljoner dollar
  • Halo World Championship 2016 – 2.5 miljoner dollar

Avslutningsvis ska det sägas att de största vinsterna inom esport även kan mätas på olika sätt. Från prispengar likt de vi tar upp i den här artikeln, till globala tittare och de olika evenemangens prestige. Oavsett hur du mäter det är det dock tydligt att den digitala har blivit en stor kraft i världen som kan konkurrera med den traditionella fysiska sporten.

Fler nyheter

Senaste nyheterna