HemÖvrigtAllt du behöver veta om gaming och hacking

Allt du behöver veta om gaming och hacking

Är du gamer och aktiv på gaming plattformar är där en del saker du behöver tänka på. Det är en självklarhet att du behöver vara försiktig med din information. Information som delges på nätet är ofta information som hackare vill åt. Din information kan användas till massa och attacker på din dator är vanligare än du tror.

En hacker är en person vars syfte är att bryta sig in i olika datasystem. Anledningarna till att man gör detta är flera. De som sysslar med hacking är ofta väldigt duktiga datatekniker och ofta väldigt hängivna till sina åtaganden och uppdrag. Det kan handla om att försöka förstå sig på programvaran och bryta ner programvarans säkerhetsfunktioner.

Men det kan också handla om helt andra saker också. För exempel kan det handla om att hacka system eller plattformar som innehåller massa personlig information. Information som kan användas i andra brottsliga syften. Exempelvis kan banker eller kreditinstitutioner ha massa information om konto eller transaktioner som kan vara ekonomiskt gynnsamma i fel händer.

Det är alltså mer och mer vanligt att det är cyberattacker mot gaming och spelplattformar. Cyberattacker mot spelplattformar har under pandemin ökat radikalt. Detta sedan vi under pandemin, i brist på annat har spenderat mer tid framför dator och spel än tidigare. Attackerna mot spelplattform innebär att hackare kommer åt nyttig information.

Det som händer under en attack är att en hacker gärna lurar dig som spelare att acceptera en uppdatering, få tillgång till en gratisversion eller andra saker kopplat till spelet. När du som spelar klickar på länken är attacken i gång. Ofta handlar det om utpressning trojaner eller annan skadlig kod som installeras på din dator. Detta görs genom att komma åt lösenord och installera denna skadliga programvaran på din dator.

Vilka attacker finns och vad innebär dem

För att ge en bild över hur omfattande detta problem är kan det exempelvis nämnas att spelet Minecraft utsattes för så mycket som 130000 under april månad 2020. Tittar man på hur Google har tittat på utvecklingen har de hittat 27% fler nätfiske webbplatser i januari 2021 än i januari 2020. Detta visar att utvecklingen är stor.

Det finns många typer av attacker som kan göras. Den kanske vanligaste formen är phishing och detta är också oftast genom mejl. Attacken sker genom att mottagaren får ett meddelande som anses vara viktigt och du klickar dig vidare genom länkar. Ofta förklädd som ett mejl från bank eller liknande och när du klickar på länk installeras koden på din dator.

Ransomware är en annan sorts attack som infekterar datorn och begränsar åtkomsten till enheten eller data på maskinen. De kan då krävas att en betalning sker för att du ska få tillbaka kontrollen över de delar som är låsta. Detta är en farlig attack som ger brottslingen en möjlighet att neka dig åtkomst till lösen är betalt.

Där finns massa forskning på området. En forskning visar att attacker har kostat företag runt om i världen så mycket som 265 miljarder dollar. Detta motsvara så mycket som ca 2 650 miljarder svenska kronor, på ett år. Detta är anledning till att vara försiktig och skydda sig så gott det gåt mot cyberattacker.

Hur kan du skydda dig mot attacker

Där finns flera saker du kan göra för att skydda dig och din dator mot cyberattacker. Genom att ha en brandvägg och ett installerat virusskydd på din dator förhindrar du en del attacker. Dessutom skall du se till att ha kompetens och hur du bäst kan skydda dig mot en eventuell attack.

Du kan dessutom använda dig av en VPN-tjänst som skydd. En VPN-tjänst fungerar som så att du har en säkerhetslänk mellan din dator och internet. Genom att använda en VPN-tjänst skyddar du då din data när det ska ut på nätet och det skyddar din IP-adress. Genom att skydda din IP-adress skyddar du din identitet och plats.

En VPN-tjänst skyddar dock inte mot att klicka på länkar som som innehåller skadlig kod, men det skyddar din data och identitet när du på annat sätt befinner dig på internet. VPN står för virtuellt privat nätverk. Det är det syftet som är med att använda en VPN-tjänst. Det viktiga är dock att du ser till att förstå vad en VPN-tjänst är och hur den skyddar dig. Och kanske framför allt vad den inte skyddar dig mot.

Det finns som du kanske förstår flera saker du kan göra för att skydda dig när du surfar. Är du ute på gaming plattformar är det stor risk att utsättas för en attack från hacker och konsekvenserna av detta kan vara ganska stora. Spelplattformar är ett av de områdena som utsätts för cyberattacker då det är lätt att komma åt många. Populära event för att nå många är till exempel gaming event.

Redaktionen
Redaktionen
Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.

Kategorier