HemÖvrigt5 drag som en vinnare bör ha

5 drag som en vinnare bör ha

I ett inlägg på online-tidskriften Utforska Sinnet med titeln “5 egenskaper hos vinnare” utforskas den kombination av naturliga färdigheter och mentala förmågor som krävs för att bli en vinnare i livet. I inlägget görs en jämförelse med elitidrottaren som antas ha en naturlig fallenhet för särskilda fysiska förmågor men som även har en mental inställning som sporrar till att bli vinnare inom idrottsvärlden. Bland de egenskaper som lyfts fram för att bli en vinnare återfinns bland annat en positiv attityd – det vill säga förmågan att tro på sig själv, samt kapaciteten att hantera sina emotioner. Inspirerade av ovan inlägg tänkte vi i vår tur belysa 5 drag som vi noterat att en skicklig e-sportare bör ha.

Teoretiska insatser

E-sport skiljer sig från traditionell sport på så vis att den förra aktiviteten är mer intellektuell än fysisk. Här krävs det därmed extra mycket att man som e-sportare lägger krut på sina teoretiska insatser i form av lärande och utveckling. Det räcker inte endast med tekniska färdigheter, det är även viktigt att studera e-sporten i fråga i detalj och att utarbeta lämpliga strategier för framtida spel. I det senare avseendet kan e-sport jämföras med det klassiska casinospelet roulette som passar den som gillar att förkovra sig i odds och statistik. Det råder förvisso stora skillnader mellan e-sport och roulette. Det finns emellertid drag som både e-sportaren som den skicklige spelaren inom roulette gynnas av såsom förmågan att studera spelet i fråga i detalj för att peka ut risker och möjligheter, förmågan att observera oddsen och att syna medspelare för att lära sig vad de gör väl och inte.

Uthållighet

Rom byggdes som bekant inte på en dag. Samma sak kan sägas om den skicklige e-sportaren vars väg mot vinster och framgång troligen är kantad av en hel del motgångar och utmaningar. En duktig e-sportare är medveten om att misslyckanden och förluster är en naturlig del av spelandet och ger inte upp – hur motigt det än kan kännas. Uthållighet och ihärdighet används som ledord och motivationsfaktor för att se misslyckanden som en chans att lära, bli bättre och gå vidare. Inom e-sporten handlar det slutligen inte endast om att bemästra spelet utan även om att lyckas hålla huvudet kallt, fötterna stadigt på jorden och fortsätta kämpa.

Genuint intresse

I takt med att e-sporten brutit ny mark nationellt och internationellt och blivit större och mer prestigefylld har fler blivit intresserade av att ägna sig åt denna aktivitet på professionell nivå för att skörda framgångar i form av vinstpengar och ära. Det som förenar de som lyckas i förhållande till de som inte gör det är att den tidigare gruppen har ett genuint intresse för e-sportvärlden som går bortom monetär framgång och prestige. De följer andra e-sportares utveckling med nyfikenhet och intresse, håller sig uppdaterade om de senaste rönen och nyheterna inom e-sportarenan, och besöker branschevent och tävlingar inte enbart i egenskap av spelare utan även som hängiven följare.

Träna disciplinerat

Steffen Willumsen som är grundare och marknadschef för den norska e-sportklubben BX3 har i en intervju betonat vikten av att träna disciplinerat som e-sportare. Han menar att det liksom i alla sporter och idrotter är väsentligt att man tränar på ett dedikerat sätt och att man har en plan med timmarna man lägger ner. Han pekar på möjligheten att spela upp matcher på nytt eller att spara “replays” efter att matchen är över som en viktig beståndsdel i detta träningsarbete.

Ha kul

Inom vågsurf säger man inte sällan att den bästa surfaren är den som har mest roligt. Vi tycker att samma citat kan tillämpas för e-sportvärlden. Skickliga e-sportare jobbar hårt men har också en alldeles säregen förmåga att glädjas åt spelet – något som gör det enklare att hålla motivationen på en jämn nivå på lång sikt. Att ta pauser från e-sporten med jämna mellanrum och ägna sig åt annat för att bibehålla glädjen för spelet är därför en vital aspekt inom e-sport och något som e-sportare på elitnivå implementerar i sin verksamhet.

Fler nyheter

Senaste nyheterna