HemGamingGTA 5 RP - Så spelar du, hittar svenska servrar och streamers

GTA 5 RP – Så spelar du, hittar svenska servrar och streamers

Rollspel i Grand Theft Auto eller GTA 5 RP har under de senaste åren växt och blivit populärt både bland spelare och tittare på Twitch. I den här artikeln hittar du den information om vad GTA RP är, hur du själv kan spela, vilka svenska servrar som finns där ute och vilka rollspelande Twitch-streamers som är störst.

Att ta sig in på en RP-server är bara första steget för att börja rollspela. Därefter börjar den stora resan där du bör fokusera på att utvecklas för att bli en bättre rollspelare. Du kommer inte att bli en fullärd RP:are av att läsa en artikel, men vi vill ge dig en bra grund för att komma igång.

Modden FiveM används för att RP:a i GTA 5

För att RP:a i GTA använder man sig av en mod som heter FiveM där man spelar en karaktär som lever sitt liv i Los Santos och interagerar med andra spelare. På FiveM hittar man en uppsjö av olika servrar som privatpersoner kan starta upp och försöka attrahera spelare till.

En FiveM-server är en moddad version av GTA 5 staden Los Santos, servrarna har andra former av scripts inlagda som gör att spelarna kan utföra saker som behövs i rollspelandet. Till exempel finns det scripts för att ge någon en örfil, kramas, göra en high-five eller bygga om bilar.

På FiveM’s hemsida kan du ladda ner deras klient som gör det möjligt att gå med på rollspelsservrar.

Svenska GTA RP-servrar

Man kan rollspela på alla möjliga olika språk men det vanligast i Sverige är så klart svenska servrar. Svenska RP-servrar kommer och går så det bästa sättet att hitta är via FiveM’s egna klient och ansöka om en plats eller gå med på någon av de öppna servrarna.

Förnuftberget är Sveriges mest välkända server inom GTA RP – Här finns en 20-års gräns och man måste ansöka om en plats och ta sig igenom en ansökningsprocess och eventuellt också en audition. För att få koll på när Förnuftberget tar in fler spelare gör du bäst i att gå med i deras Discord-server.

Unive är en annan stor svensk server som oftast har över 100 spelare online samtidigt kvällstid. Du kan läsa mer om Unives regler och deras RP-server på hemsidan.

Kan du inte ta dig in på någon av dessa servrar finns det många fler servrar att testa. Ladda ner FiveM’s klient och utforska utbudet.

Skapa en karaktär att rollspela

Om du vill börja rollspela i Grand Theft Auto 5 behöver du först skapa den karaktär som du vill rollspela. Detta betyder inte att du ska designa själva utseendet utan sätta ihop de karaktärsdrag som styr hur din karaktär reagerar på olika situationer.

Det är viktigt att du just spelar en karaktär när du rollspelar så att du inte bara springer runt i staden och existerar. Du bör utmana dig själv och spela en karaktär vars karaktärsdrag inte är exakt samma som dina egna IRL.

Tänk på det här när du rollspelare

  • När du rollspelar i GTA så är det viktigt att tänka på att det är just rollspel du håller på med. Du spelar en karaktär och inte dig själv så du bör alltid reagera så som du tror att din karaktär hade reagerat och inte nödvändigtvis det som alltid är bäst för dig. Förenklat: Spelar du en korkad karaktär bör du alltså medvetet fatta korkade beslut även om det sätter din karaktär i knipa.
  • Var aktiv och initiativtagande för att skapa nya scenarion för dig och dina medspelare. Ingen gillar karaktärer som bara står i en ring på torget och snackar. Hitta på roliga äventyr och bjud in andra runt omkring dig att följa med.
  • Om du bjuder andra på bra rollspel så kommer du att få detsamma tillbaka. Det handlar inte om att vinna alla situationer utan för samtliga att ha en rolig tid när man spelar. Om att din karaktär hamnar i knipa kan ge bra rollspel till dina medspelare är det något positivt även om inte du ”vinner” scenariot. Det handlar om att ge och ta.

Det finns även några saker att se upp med när du rollspelar:

  • Undvik servrar med oseriöst rollspel (eller helt utan rollspel).
  • Om ägarna av servern vill ha betalt för att starta ett gäng, företag eller andra tjänster på servern bör du se upp och söka dig vidare.
  • Gör ingenting som är olagligt eller rollspela på ett sätt som blir extremt obekvämt eller stötande för andra.

Svenska GTA RP streamers på Twitch

Men det finns många fler rollspelare att upptäcka där ute. Ta dig in på GTA 5-kategorin på Twitch.tv och stötta även de som inte har så många tittare.

Du är nu redo att påbörja din rollspelsresa i GTA 5! Du är långt ifrån fullärd men har med dig några av grundpelarna för att lyckas. Var nyfiken och öppen för att lära dig och utvecklas och våga utmana dig själv.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://esportare.se/
Grundare av esportare.se - Brinner för esport och gaming i alla dess former. Har följt esporten på nära håll i över 10 års tid. Är även en frekvent testare av gaming gear så som gamingstolar, headset, tangentbord och möss.
Fler nyheter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna

Kategorier