HemE-sportSamma färdigheter krävs och eftersträvas i poker och esport

Samma färdigheter krävs och eftersträvas i poker och esport

Poker och esport fortsätter att följa varandra trots att de inte tillhör samma spelkategori. Det är inte ovanligt att pokerspelare spelar något av de många spelen som ingår i e-sport och vice versa. Erkända esportare har ställt upp i stora pokerturningar, däribland poker-SM, och pokerspelare har börjat att spela esportspel som Fortnite och Hearthstone.

Anledningen till att de två spelkategorierna lånar spelare av varandra beror på mer än spelens tillgänglighet på nätet. Flera av färdigheterna som krävs för att bli en skicklig pokerspelare krävs också av esportare. Även om spelen skiljer sig åt krävs samma uthållighet, tålamod, strategiska tänkande och inte minst förmågan att ta viktiga beslut under press.

Likheter mellan poker och olika espel

Poker har börjat att associeras med kända esportspel som Hearthstone, FIFA och Fortnite, men inte för att spelen påminner särskilt mycket om varandra rent innehållsmässigt. Anledningen till att de är förknippade med varandra är för att det under Poker-VM 2018 (World Series of Poker) för första gången fanns en sal öppen där både deltagare och åskådare kunde testa spelen och titta på matcher. Pokermästerskapet brukar locka ca. 250 000 tittare medan esportturneringar lockar miljontalstittare tack vare streamingmöjligheterna. Bara under årets första kvartal har streamingplattformen Twitch uppgett att de totalt har streamat 2,7 miljarder timmar medan Youtube uppger att de har streamat 722 miljoner timmar. Det krävs inga större matematiska uträkningar för att se möjligheterna om det går att förena poker- och esporteventen.

Det finns däremot tydliga likheter att peka på. Poker är till en viss del ett turbaserat spel, men en spelare kommer ingenstans utan ett strategiskt tänkande och stor kunskap om spelet. En som aldrig har spelat poker ska inte tro att hen kan vinna på tur, vilket är möjligt i andra casinospel. Turen eller slumpen kan liknas vid den i Fortnite Battle Royale. När spelaren har släppts på ön finns det ett visst antal vapen, men vilket vapen som hen hittar först är olika för varje gång och hen måste kunna göra det bästa av situationen med förutsättningarna som ges. En skicklig pokerspelare måste ha tillräckligt med kunskap om spelets regler för att göra det mesta av den givna handen och veta vilka möjliga händer de övriga spelarna kan ha. Den här kunskapen ska sitta i benmärgen.

 

Det strategiska tänkandet sträcker sig inte enbart till den egna pokerhanden. Vad som skiljer de allra främsta spelarna mot noviserna är att de försöker räkna ut hur motståndarnas strategi ser ut baserat på både matematiska uträkningar – vilka kort kan de ha i handen, samt på deras beteende innan och efter floppen. Ju mer du kan få fram om din motståndare desto bättre kan du spela din egen hand. Detta gör poker till ett spel för de med förmågan analysera och som kan se alla möjliga utkomster samtidigt som de håller huvudet kallt. En liknande analys av spelarna görs i esportsammanhang, men inte under spelets gång. Det är vanligt att spelare och lag analyserar sina motståndare innan matcherna för att försöka lista ut vilka strategier de förmodligen kommer att använda. Det här gäller oavsett om det är ett MOBA-spel eller ett kortspel som Hearthstone.

Studera dina misstag såväl som andras

Som med allt annat krävs det tid och hängivelse för att bemästra esport, poker eller vad det än är för spel. Att ha inställningen att man ska bli världens bästa pokerspelare, eller värdens bästa Fortnite-spelare, är bra men det ska inte ta bort insikten att det krävs hårt arbete för att ta sig till toppen. Inte minst måste man lära sig att hantera bakslag och förluster. Det kommer att göras misstag. Både enkla slarvfel och större missar. Det här är naturligt och har hänt alla spelare flera gångar. Misstag behöver inte betyda att du är en dålig spelare. De kan uppstå av flera anledningar. Det kan vara att du är trött, att du faktiskt blev utspelad av en bättre spelare eller av att du helt enkelt tänkte för många steg framåt och missade ett av dem. När något sådant uppstår är det viktigt att erkänna felet. Vad var det som hände, varför hände det och hur kan du undvika att det sker igen. Studera ditt eget spel lika mycket som andras och lär dig av dina misstag.

Det är också viktigt att komma ihåg att din analys av motståndarnas strategier inte alltid stämmer. Du kan tro att du har räknat ut vad spelaren till vänster har för hand eller vad det andra Dota2-laget kommer att göra för att försvara sig. Helt plötsligt sker något som spräcker dina förväntningar. Då är det viktigt att snabbt anpassa sig efter förändringarna och göra en analys av vad du kan göra härnäst. I poker är det viktigt att inte visa att du blev förvånad. Det kan ge de andra spelarna en chans att läsa dig. I esport måste du anpassa din strategi till de nya förutsättningarna. Ett bra tips är att alltid ha flera strategier att hoppa mellan ifall det oväntade händer. Följer du endast en strategi och står utan backup riskerar du att förlora matchen.

Uthållighet är nyckeln i både poker och esport

Det kommer att uppstå pressade situationer där du snabbt måste välja höger eller vänster, höja eller lägga dig. Ju längre du väntar desto större är sannolikheten att du förlorar på grund av att du visar din osäkerhet. En spelare måste kunna ta beslut i alla situationer. Hen måste ha uthållighet och tålamod. Det här kan tränas upp genom att kombinera både teoretisk träning och spelande. Det är Hearthstone-spelaren Sebastian ”Forsen” Fors tips till att bli en bättre spelare, och det gäller både i poker och alla e-sporter. Forsen är en av Sveriges kända esportare och han ställde upp i poker-SM 2016.

Det finns tydliga likheter mellan esport och poker och spelare av båda kategorierna kan definitivt använda ett liknande tänk för att lyckas. Det krävs uthållighet, strategiskt tänkande och en förmåga att snabbt analysera och ta beslut. Det ska också vara roligt. Spelen förlorar sin charm om de blir ett måste och som professionell pokerspelare eller esportatlet måste det finns en glöd och passion för det man gör.

Fler nyheter

Senaste nyheterna

Kategorier