Dina gamla Pokémonkort kan vara värda tusenlappar på andrahandsmarknaden. I den här artikeln berättar vi mer om vilka Pokémonkort som är mest värdefulla och hur du går till väga för att sälja dem till rätt värde. Vi visar dig även några utav de mest värdefulla korten som har sålts, ifall du skulle sitta på en sådan guldklimp.
Så mycket kan dina gamla Pokémonkort vara värda
Om du har en gammal pärm med Pokémonkort från 90- och 00-talet i förrådet kan det vara värt att kolla upp priserna på dem. Pokémon är idag det största franchisevarumärket i världen så intresset för korten kvarstår och många samlare finns kvar. När Pokémon GO lanserades under 2016 fick priserna på Pokémonkorten ett stort uppsving.
Om du har en Charizard i din pärm kan den vara värd från 1 000 kr upp till 5 000 kr vid normalt eller litet slitage. En Blastoise eller en Venusaur kan vara värd mellan 500 kr till 2 000 kr beroende på skicket och en Pikachu (med röda kinder) kan vara värd mellan 200 kr till 1 000 kr.
Världens dyraste Pokémonkort
Nedan följer en lista på de absolut dyraste Pokémonkorten på andrahandsmarknaden:
1. Charizard – Base set (1st Edition Shadowless)
Ungefär 325 000 dollar / 2 757 000 kr. Så mycket kostar en Base set Charizard 1st Edition Shadowless graderad till topp betyget PSA 10 enligt psacard.com. Det är det mest åtråvärda kortet för alla samlar och är extremt ovanligt att ha i så pass välbevarat skick. I hela världen så finns det endast 120 sådana kort som graderats till 10 av PSA. Längre ner i artikeln kan du läsa mer om hur korten graderas och vilka olika utgåvor som är bättre än andra.
2. Blastoise – Base set (1st Edition Shadowless)
Ungefär 45 000 dollar / 381 000 kr. Så mycket kostar en Base set Blastoise 1st Edition Shadowless graderad till PSA 10. Den andra av tre fullutvecklade starter Pokémons. Squirtle utvecklas till Wartortle som utvecklas till Blastoise. Precis som Charizard finns den i samtliga av de första utgåvorna av korten men det är 1st Edition Shadowless som är den dyraste. Det finns runt 100 graderade PSA 10 av den här typen av Blastoise-kort i världen.
3. Chansey – Base set (1st Edition Shadowless)
Ungefär 36 000 dollar / 305 000. Så mycket kostar en Base set Chansey 1st Edition Shadowless graderad till PSA 10. Det tredje dyraste Pokémon-kortet i 1st Edition Shadowless-utgåvan enligt psacard.com. Ett lite oväntat kort att hitta så här högt upp men det kan ha att göra med att kortet i sig är svårt att gradera till just PSA 10 sett till hur många potentiella kort det finns på marknaden.
4. Blaine’s Charizard – Gym Challenge (1st Edition)
Ungefär 7 500 dollar / 63 000 kr. Så mycket kostar en Gym Challenge Blaine’s Charizard 1st Edition graderad till PSA 10. Ännu ett kort med Charizard men det är bara att vänja sig vid Pokémon-samlarnas kelgris som i princip alltid är ett av de dyraste korten i olika serier. Blaine’s Charizard är det svåraste kortet att hitta i ett Gym Challenge-paket. Det finns just nu 321 PSA 10-graderade kort.
5. Blaine’s Moltres – Gym Heroes (1st Edition)
Ungefär 5 500 dollar / 46 000 kr. Så mycket kostar en Gym Heroes Blaine’s Moltres 1st Edition graderad till PSA 10. Ännu ett kort från Pokémon-tränaren Blaine som är Gym Heroes-seriens mest åtråvärda kort att hitta i ett paket. Men här ligger även Sabrina’s Gengar tätt efter som kostar 5 000 dollar. Antalet PSA 10 Blaine’s Moltres är 55 stycken.
6. Dark Charizard – Team Rocket (1st Edition)
Ungefär 5 700 dollar / 48 000 kr. Så mycket kostar en Team Rocket Dark Charizard 1st Edition graderad till PSA 10. Charizard kontrollerat av bovarna i Team Rocket är det bästa kortet man kan dra i ett Team Rocket-paket. Populationen för PSA 10 är 457 kort.
7. Lugia – Neo Genesis (1st Edition)
Ungefär 130 000 dollar / 1 103 000 kr. Så mycket kostar en Neo Genesis Lugia 1st Edition graderad till PSA 10. Ett mycket fint och värdefullt kort från Neo Genesis-serien. Serien där man introducerade nya Pokémons och räknas som andra generationen av Pokémons. Lugia blev series motsvarighet till Charizard från Base set.
8. Ampharos – Neo Revelation (1st Edition)
Ungefär 25 000 dollar / 212 000 kr. Så mycket kostar en Neo Revelation Ampharos 1st Edition graderad till PSA 10. Neo Revelation var en av fortsättningsserierna på Neo Genesis i generation 2 av Pokémon-korten. Ampharos är det bästa kortet du kan hitta i denna serien och det finns enligt psacard.com endast 8 sådana kort.
9. Shining Charizard – Neo Destiny (1st Edition)
Ungefär 25 000 dollar / 212 000 kr. Så mycket kostar en Shining Charizard 1st Edition graderad till PSA 10. Neo Destiny var det setet inom generation 2 som man först introducerade ”Shining”-korten tillsammans med ”Light”- och ”Dark”-kort av olika Pokémon. I vanlig ordning är Charizarden det kortet du helst vill hitta i ett paket. Men i den här serien finns det många dyra liknande kort med andra Pokémons.
10. Charizard – Expedition
Ungefär 8 000 dollar / 68 000 kr. Så mycket kostar en Expedition Charizard graderad till PSA 10. Vi är inte riktigt klara med Charizard-korten ännu utan även i Expedition-serien när man bytte design på sina kort till så kallade ”e-readers” så är Charizard det kortet du allra helst vill ha. För e-reader korten så finns inte längre 1st edition-symbolen.
11. Lugia (Crystal) – Aquapolis
Ungefär 10 000 dollar / 85 000 kr. Så mycket kostar en Aquapolis Crystal Lugia graderad till PSA 10. Det andra setet för e-reader korten där kan man hitta ett mycket fint kort i form av Crystal Lugia. Att ett kort är ”Crystal” ser man genom en röd text som säger ”Crystal Type” i beskrivningen på kortet.
12. Crystal Charizard – Skyridge
Ungefär 25 000 dollar / 212 000 kr. Så mycket kostar en Skyridge Charizard graderad till PSA 10. Skyridge var den sista serien som tillverkaren Wizards of the Coast tillverkade åt Pokémon. Den anses därför ha ett extra sentimentalt värde då det markerar slutet på en era. Crystal Charizard är det kortet du allra helst vill ha i Skyridge men setet är fullt av andra dyra kort också.
Så uppskattar du värdet på dina Pokémonkort
Som tumregel så gäller att de äldre korten i de tidigaste serierna är dyrare än nyare serier (men finns undantag så klart). Hur svårt det är att hitta kortet i ett paket påverkar också priset, det finns oftast en eller ett par guldklimpar i varje serie som är väldigt svåra att hitta.
Det är inte bara viktigt vilket typ av kort som du har utan även skicket på kortet. Det ledande graderingsföretaget heter PSA. Till företaget kan samlare skicka in sina kort för att få dem graderade på en skala 1-10 där 10 är det man strävar efter.
Det är därför som du ofta kan höra uttryck så som ”It’s a Charizard PSA10” där man syftar på kortet med Charizard som har graderats till en 10 av 10 i kvalitet. En otroligt svår gradering att få och inte ens kort som kommer direkt ur ett paket är garanterat en PSA 10-gradering.
PSA graderar följande saker på Pokémon-korten:
- Ytan – Ytan på kortet och den glittriga delen av vissa Pokémon-kort. Här vill du främst undvika repor, små prickar och att holographicen har läckt utanför kortets kanter (detta kallas ofta för ”silvering”).
- Kanter – Här betygsätts kanterna på kortet och ifall det finns några skador. Det kan ofta vara skador som ger vita ytor på kanterna.
- Hörn – Här betygsätts hörnen på kortet på liknande sätt som kanterna.
- Centrering – Här betygsätts hur centrerat kortet är. Om kortet är förskjutet åt något håll kan det skada din gradering.
> Läs mer om hur PSA graderar dina Pokémon-kort.
Olika utgåvor: First edition, Shadowless, Unlimited
Bland de tidigaste korten som företaget Wizards of the Coast tryckte finns det olika utgåvor att hålla koll på som kan öka värdet på ditt Pokémon-kort.
- First Edition (Shadowless) – Pokémon-kortet har en ”1st edition”-symbol i nedre vänster hörn av bilden på kortet. Samt att till höger om ramen på kortet så är det inte en mörk skugga.
- Shadowless – Pokémon-kortet har ingen ”1st edition”-symbol och kortet har heller ingen mörk skugga till höger om ramen på kortet.
- First Edition – Pokémon-kortet har en ”1st edition”-symbol i nedre vänster hörn av bilden på kortet. Kortet har en mörk skugga till höger om ramen på kortet.
- Unlimited – Pokémon-kortet har ingen ”1st edition”-symbol och kortet har en mörk skugga till höger om ramen på kortet.
Värdefulla boxar och paket
Något av det mest nostalgiska för entusiastiska samlare är de gamla boxarna och paketen som Pokémonkorten köptes i. En gammal Pokémonbox innehåller 36 paket och minst 12 holografiska kort. Ungefär var tredje box av base set innehåller en holografisk Charizard med högst värde i setet.
Värdet på den gamla boxarna från 90- och 00-talet ligger på flera hundratusentals kronor och ett enskilt paket säljs för 3 000 kr till 25 000 kr beroende på vilket set det handlar om.
Så förvarar du din Pokémonkort
Det är viktigt att ta hand om sina Pokémonkort och förvara dem på rätt sätt så att de behåller sin kvalitet. Om du har dina Pokémonkort i en vanlig pärm med plastfickor riskerar du att korten blir böjda med tiden.
Pokémonkort bör förvaras i en så kallad sleeve vilket är en separat liten plastficka som omsluter kortet. Därefter bör man även lägga kortet i en toploader som är en plastficka i hårdare genomskinlig plast som förhindrar korten från att böjas eller kantstötas.
Tänk på det här när du säljer dina Pokémonkort
Ett bra sätt att se till att man säljer sina Pokémonkort till rätt värde är att först göra sin research. Att göra en sökning på t.ex. Ebay efter ditt kort och sedan filtrera på ”Tidigare sålda” är ett bra sätt för att se vad kortet har sålt för i närtid.
Tänk bara på att för att kunna matcha det priset du ser behöver du ta följande i beaktning: Kortets skick, vilket set kortet tillhör, om det har en First Edition-stämpel och om det är ett Shadowless-kort som du kunde läsa om tidigare i artikeln.