HemE-sportEU röstar igenom det kritiserade copyrightdirektivet – så kan e-sporten, Twitch och...

EU röstar igenom det kritiserade copyrightdirektivet – så kan e-sporten, Twitch och Youtube påverkas

Runt lunchtid idag den 26 Mars röstade EU igenom det kritiserad copyrightdirektivet, även kallat Artikel 11 och Artikel 13. Det innebär tuffare regler kring uppladdning av material på internet och vid länkning.

Få medier har rapporterat om det hela men den svensk som har rapporterat mest under de senaste dagarna är Emanuel Karlsten som även rapporterade att över 100 000 människor var ute på tyska gator och demonstrerade mot direktivet.

Om du vill få en bättre förståelse kring direktiven så rekommenderar jag Emanuel Karlstens förklaringar av Artikel 11 och Artikel 13 även kallade “Länkskatten” och “Uppladdningsfilter”.

Kortfattat om artikel 11 och artikel 13

Men för att summera kortfattat så innebär artikel 11 att man vill få företag så som Google och Facebook att betala för när man länkar till t.ex. en nyhetsartikel med bild, rubrik och ett kort utdrag ur artikeln.

Artikel 13 innebär att plattformar där användare kan ladda upp material skall anses vara skyldiga ifall upphovsrättsskyddat material laddas upp på deras plattform. Det medför att företag så som Twitch, Youtube, Twitter, Instagram, internetforum m.m. behöver granska allt material innan det läggs upp och blockera allt material, som man inte har förhandlat fram en licens för med upphovsrättsinnehavaren, med hjälp av ett filter.

Fem rösters marginal

Förslagen röstades igenom med bred marginal men enligt uppgifter ska det bara ha varit med fem rösters marginal från att man skulle få göra ändringar i förslaget, bland annat så hade man kunnat stryka artikel 11 och artikel 13.

Tre svenska S- och SD-politiker (1 S + 2 SD) som deltog vid omröstningen uppges ha röstat annorlunda än vad man tänkt sig på grund av feltryckningar. Istället för att vilja se ändringar i förslaget röstade man istället av misstag för att det skulle gå igenom oförändrat.

Att flytta tre röster från ena sidan till den andra hade förändrat utgången och man hade fått rösta kring ändringar i förslaget alt. att stryka vissa artiklar istället för att det skulle godtas i dessa nuvarande form.

Så kan lagförslaget påverka e-sporten, Twitch, Youtube och Discord

Inom två år måste samtliga medlemsländer i EU driva igenom lagändringen och då kommer plattformar populära hos gamers så som Twitch, Youtube och Discord att behöva filtrera bort allt material som går under någons upphovsrätt.

Vad kan detta då betyda i praktiken? Det skulle kunna innebära att Youtube plockar ner din video innan du publicerar den ifall du antingen har använt dig av upphovsrättsskyddat material eller om de är osäkra på ifall din video innehåller det eller inte.

För om dig som användare skulle lyckas ta dig förbi ett uppladdningsfilter med upphovsrättsskyddat material så är det Youtube som står ansvariga och kan krävas på skadestånd. Det kan med andra ord bli en situation där Youtube hellre fäller än friar dig på förhand innan någon kommer med skadeståndskrav.

Samma princip gäller även Twitch.tv som i realtid kommer att behöva stänga ner livestreams, göra innehåll suddigt eller ta bort ljudet på livestreamen om den som sänder live inkluderar något som innehar upphovsrätt av någon man inte har tecknat en licens med.

Även för Discord så gäller det att man städar undan allt upphovsrättsskyddat material. Man kommer att behöva filtrera allt material som laddas upp i flödet genom ett filter som idag inte existerar.

Parodi, satir och memes kan undantas direktivet

Även livesändningar av e-sportsevenemang kan komma att påverkas. Förutom det som redan beskrivits är det även idag populärt att filma publiken som håller upp roliga skyltar, memes, bilder m.m. som ofta faller under upphovsrätten.

Parodi, satir, memes och annat sägs vara undantagna från direktivet men det kräver också att dessa sofistikerade uppladdningsfilter (som idag inte existerar) lär sig att känna igen vad som är parodi och satir. Något som också kan skilja från land till land då det som anses vara roligt i Sverige inte alls behöver anses vara roligt i Spanien, Frankrike eller andra EU-länder.

Youtube flaggar för konsekvenser

Hur allt detta ska fungera i praktiken? Det vet nog ingen just nu men Youtube flaggar för att det kan få konsekvenser:

Disclaimer: Vi på Esportare är inga jurister med djupgående kunskaper kring de här frågorna och dess effekter utan utgår från vad som går att läsa i andra medier och på Twitter från insatta personer och politiker som ställt sig kritiska till lagförslaget.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://esportare.se
Redaktör och grundare av esportare.se - Skriver om de senaste svenska nyheterna inom svensk esport samt tester och köpguider för gamingstolar, gamingheadset, gamingtangentbord och gamingmöss.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kategorier