HemE-sportE-Sport: en helt ny sport, ett helt nytt spel

E-Sport: en helt ny sport, ett helt nytt spel

Under det senaste decenniet har e-sport industrin blomstrat världen över. Framgången av sporten har skjutit i höjden, bara ett av många exempel är världsmästerskapet i League of Legends 2016 som hade mer än 14.7 miljoner tittare samtidigt på den sista matchuppsättningen. Fler och fler spelare börjar även att följa andra e-sporter, men League of Legends har länge varit en av de mest populära spelen.

I och med att e-sport har växt internationellt så har det även blivit vanligare att betta på olika e-sporter. En oerfaren kan tycka att som med många traditionella slumpspel är det bara tur som avgör, men där skiljer sig just e-sport från mängden. Visst, ett element av “ren tur” kan man alltid uppskatta spelar in oavsett hur mycket bakgrundsforskning och förberedelse man gjort, men det går inte att lita på tur och endast hoppas på vinst för att bli framgångsrik. Det är viktigt att bygga upp en satsningsstrategi och lära sig vilka faktorer som spelar in.

Den mänskliga faktorn

När du bettar på sporter generellt så följer du förmågan av olika atleter, i detta fall spelare, gentemot oddsen av att dessa spelare ska vinna när de möter likasinnade spelare med liknande spelförmåga. Och man måste även tänka på om det är ett spel där en spelare möter en annan eller om det är två spelare eller ett helt lag som möts. Då måste man följa mönstret och strategin av flera spelare för att kunna beräkna det väntade resultatet.

När två lag spelar mot varandra kan det även vara bra att känna till spelhistoriken mellan dessa lag, oftast har de bästa e-sports lagen en lång historia av att tävla med varandra och detta kan ge en indikation till vilket resultat som kan väntas. Att även samla information om vilka lag som är bättre i ett offensivt läge jämfört med ett defensivt läge kan hjälpa en förutspå hur en match kommer sluta och man kanske vill ändra sina bets mitt under matchen med denna information.

Spelarnas förmåga och lagens strategi kan spela en stor roll i avgörandet av ett match. Det finns även lag som danska Astralis som är en av de mest prominenta lagen i CS:GO, som investerade i sig själva genom att anställa en sportpsykolog för att hjälpa lagmedlemmarna att hantera stress och press för att förbättra sina framgångar i turneringar.  Kunskap om vilka strategier och verktyg olika lag och spelare tar till är bra att ha koll på för att veta om detta kommer påverka chanserna i en match, det räcker inte bara att ha kunskap om spelet i fråga.

Är chans och färdighet sammanflätade?

I all form av sportbetting kan man säga att vara påläst är A och O när det gäller att öka sina chanser till vinst. Men detta gäller e-sportbetting i synnerhet. Här ligger “turen” kanske mindre i någon mystisk chans som ej är upp till en själv, utan mer i att det finns bortskämt mycket information att hämta på nätet som kan utrusta en med allt man behöver veta för att få så bra vinstmarginal som möjligt.

Vill man bli riktigt vass med sina kunskaper så kan man till exempel aktivt delta i olika e-sportforum samt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna. Med detta oändliga flöde av information som finns tillgängligt så är det ingen ursäkt att endast lägga sina vinstchanser i händerna på en lycklig slump.

Det kan verka som lite av en gråzon om något är ett spel av skicklighet i jämförelse med chans, och ibland finns faktorer som gör att det går att argumentera båda vägarna. Framgång är när förberedelse möter möjlighet, men när det kommer till e-sport så finns det ingen anledning till att inte utrusta sig med kunskap. Här kommer din skicklighet och vetskap som bettare ha störst inverkan på om du vinner på e-sport betting eller inte.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://esportare.se/
Grundare av esportare.se - Brinner för esport och gaming i alla dess former. Har följt esporten på nära håll i över 10 års tid. Är även en frekvent testare av gaming gear så som gamingstolar, headset, tangentbord och möss.
Fler nyheter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna

Kategorier