HemE-sport10 bra multiplayer och co-op spel att spela tillsammans på PC, Xbox...

10 bra multiplayer och co-op spel att spela tillsammans på PC, Xbox och Playstation

Att spela dator och tv-spel tillsammans är en fantastisk aktivitet. Det kan ske både hemma i soffan eller online. Det som karaktäriserar ett bra multiplayer och co-op spel är att man utmanas i att samarbeta, lösa problem och pussel tillsammans samt hur stresståliga man är.

Co-op och multiplayerspel är extremt roliga att spela tillsammans med en vän eller någon som står dig kär. Man delar på upplevelsen när man spelar igenom storyn och tränar på sitt samarbete när man ställs inför kluriga utmaningar.

Nedan har jag har satt ihop en lista med de bästa och roligaste multiplayer spelen att spela tillsammans (co-op) som fungerar både för den erfarne gamern och nybörjaren.

Bra multiplayer (co-op) spel för PC

Among Us (2018)

Among Us

Among Us är spelet där vänskapsbanden sätts på prov och lömska alllianser bildas och splittras. Spelet spelas bäst när man är ett kompisgäng på helst 6-10 personer.

I Among Us befinner sig en besättning på ett rymdskepp där man tillsammans behöver lösa problem, så som att fixa elektriciteten, fylla på bränsle och läsa av värden för skeppet. Kruxet i det hela är att det finns en eller flera bedragare i besättning vars uppdrag är att kallblodigt mörda de som löser uppdragen utan att bli upptäckt.

När en död kropp påträffas kan spelaren rapportera detta och ett form av ö-råd hålls där man behöver diskutera vad man sett för att komma fram till vem eller vilka bedragarna är. Vänner kommer att felaktigt anklaga varandra och bedragarna kommer att försöka så frön för att förvirra diskussionen. I slutet av varje ö-råd kan man rösta på den man tror är en bedragare, flest röster på sig blir utsparkad från rymdskeppet.

Här köper du Among Us: Playstation | Xbox | PC (Steam)


Valheim (2021)

Valheim

Den lilla Skövdebaserade spelstudion Iron Gate Studio har tagit en fram ett riktigt succéspel i Valheim som sålt i mer än tio miljoner exemplar.

I Valheim är ditt uppdrag att överleva i en vikingavärld och besegra de bossar som finns i spelet. För att göra detta behöver du bygga upp din bas och tillverka utrustning samt hålla koll på dina mat och vattennivåer.

Att spela Valheim tillsammans med sina vänner ger den bästa upplevelsen. Att gå ut på rövartåg tillsammans och bekämpa bossar eller bygga upp sin bas tillsammans.

Här köper du Valheim: PC (Steam)


It Takes Two (2021)

It Takes Two

I It Takes Two spelar man som det gifta paret Cody och May som är på väg att skilja sig. Dottern Rose tar dessa nyheter dålig och går ut i skjulet för att leka med sina dockor för att reparera förhållandet. När hennes tårar landar på dockorna fångas föräldrarna i leken.

För att ta sig tillbaka behöver föräldrarna reparera sitt förhållande i dockform och man ställs för en rad olika utmaningar som testar klurigheten och samarbetsförmågan. Spelet är skapat av Hazelight med svenske Josef Fares i spetsen.

Spelet är designat för att spelas som co-op på samma enhet med en delad skärm. Ett roligt spel för vänner eller sambos att starta tillsammans och man får en naturlig anledning att ses och umgås.

Här köper du It Takes Two: Playstation | Xbox | PC (Steam)


No Man’s Sky (2016)

No Man's Sky

No Man’s Sky är ett rymdspel där man ska upptäcka ett enormt universum. Du färdas mellan olika planeter se nya världen och samla på dig material och lösa problem i den storyn som finns.

Att bygga och skapa är en stor del av No Man’s Sky där man börjar med att kunna bygga enklare saker av råmaterial för att senare i spelet kunna bygga mer avancerade ting. Det finns även en del combat där du kan slåss mot monster på marken eller med ditt rymdskepp.

Efter senare uppdateringar kan man nu på ett enkelt sätt spela No Man’s Sky co-op med vänner där man kan joina varandras världar. No Man’s Sky passar dig som vill slappna av och gillar att bygga och samla på dig saker i spelen du spelar.

Här köper du No Man’s Sky: Playstation | Xbox | PC (Steam)


Minecraft (2011)

Minecraft

De flesta har idag koll på det klassiska spelet Minecraft som utvecklades och såldes av svenska spelstudion Mojang för 2.5 miljarder dollar i september 2014 till jätten Microsoft.

I Minecraft kan du vara oändligt kreativ när du bygger och skapar på servern. Ett roligt spel både som singleplayer men framförallt tillsammans. Ett bra spel för föräldrar att spela tillsammans med sina barn.

I Minecraft kan du gå ut på äventyr tillsammans, skapa vapen och öva på att skjuta med pilbåge. Du kan även skapa ditt egna hus med låsta dörrar och lönngångar.

Här köper du Minecraft: Playstation | Xbox | PC (Microsoft)


Sea of Thieves (2018)

Sea of Thieves

Åk på rövartåg med dina vänner, plundra andra skepp och öar på rikedomar i en öppen värld med öppna hav. Välj själv om du och din besättning ska vara våldsamma för att ta över skatter eller om ni ska smyga upp i masten på ett annat skepp för att plundra när de lämnar.

Sea of Thieves spelas helst tillsammans med vänner i ett party från 2-4 spelare. Ni befinner er i en öppen värld där ni själva väljer vad ni ska spendera tid på. Ni kan göra alltifrån att bara resa runt och leva rövare till att spela PvP mot andra spelare eller PvE story mode-uppdrag.

Det populära spelet från spelstudion Rare tagit sin plats på dagens spelmarknad med ett unikt spel. Spelet är populärt både bland spelare och streamers på Twitch där tittarna gillar att bli underhållna med andras upptåg i spelet.

Här köper du Sea of Thieves: Xbox | PC (Steam)

Bra multiplayer (co-op) spel för Playstation (4 & 5) / Xbox

Multiplayer och co-op spel är perfekta att spela hemma i soffan framför sin Playstation eller Xbox tillsammans med en vän eller sambo. Man blandar skratt med att skylla på varandra när något går snett.

A Way Out (2018)

A Way Out Co-Op Spel
A Way Out av Hazelight Studios.

A Way Out är det prisbelönta spelet från den svenska spelstudion Hazelight ledd av den svenska regissören, nu mera spelskaparen, Josef Fares. Spelet måste spelas som co-op och på en delad skärm.

Man spelar som karaktärerna Leo och Vincent som är inlåsta på ett högsäkerhetsfängelse med ett enda mål: Att rymma. Spelupplevelsen bjuder på samarbete och olika utmaningar där ni behöver smyga, skjuta, spela basket och hoppa fallskärm.

Här köper du A Way Out: Playstation | Xbox | PC (Steam)

 


Unravel Two (2018)

Unravel Two
Unravel Two av Coldwood Interactive.

Unravel Two är spelet med maximal mysfaktor där man spelar som huvudkaraktären och det röda garnnystanet Yarnie och hens blåa vän. Spelet är främst tänkt att spelas co-op som två spelare men om man spelar ensam så kan man istället hoppa mellan de olika karaktärerna.

Den svenska spelstudion Coldwood Interactive har återigen lyckats skapa vackra miljöer med inspiration från Västerbotten. Ovanpå det läggs en mysig ljudslinga att sitta och lyssna på.

I Unravel Two bjuds ni på utmaningar som blandar högt tempo i vissa passager med problemlösande och pussel. Svårighetsgraden bör anses som ganska enkel då fokus ligger på andra delar av upplevelsen i historien och miljön.

Här köper du Unravel Two: Playstation | Xbox | PC (Steam)

 


Overcooked 2 (2018)

Overcooked 2

Overcooked 2 är spelet när ni hemma i soffan kommer att både skratta och skrika på varandra. Ni är ansvariga för ett kök där man ska samarbeta för att hacka, skära, steka, koka och servera mat till gästerna.

Ni delar på ett tvådelat kök där ni behöver skicka över råvaror till varandra och utföra de uppgifter som krävs för att färdigställa en måltid. Det hela går på tid vilket gör det hela lite extra stressigt.

Om du inte utför dina uppgifter vid rätt tid, låter saker steka för länge så att det börjar brinna eller inte delar med dig av råvarorna kommer erat kök till slut att falla samman.

Här köper du Overcooked 2: Playstation | Xbox | PC (Steam)

 


Fall Guys (2020)

Fall Guys

Fall Guys är ett perfekt spel på förfesten eller hemmakvällen med kompisgänget. Att försöka kontrollera de lealösa klumparna är ett problem i sig som skapar många roliga situationer.

Tävla med de andra karaktärerna i olika minispel som inleds med att 60 spelare ska ta sig igenom en hinderbana. Hälften av spelarna elimineras direkt och för att slå ut fler tävlar man därefter i grenar så som att knuffa ner varandra från en plattform eller att hålla sig inom en cirkel som blir mindre och mindre.

Det roliga spelet från spelstudion Mediatonic är en rolig tidsinvestering och ett spel som man kan plocka upp snabbt och komma in i. Fall Guys är dessutom gratis på samtliga plattformar med möjligheter till köp inuti spelet.

Här hittar du Fall Guys: Playstation | Xbox | PC (Epic Games)

 


Detta är några av de bästa co-op och multiplayer-spelen just nu och jag är övertygad om att du och den du väljer att spela med kommer att dela många skratt. Ge de spelen som du föredrar en chans och testa er fram.

Har du några tips på bra spel som jag har missat i listan så skriv en kommentar här nedan med vilket spel du saknar och en motivering varför du tycker att det är bra.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://esportare.se/
Grundare av esportare.se - Brinner för esport och gaming i alla dess former. Har följt esporten på nära håll i över 10 års tid. Är även en frekvent testare av gaming gear så som gamingstolar, headset, tangentbord och möss.
Fler nyheter

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna