The International 2019 – Svenskarna som spelar om över 300 miljoner kronor

The International.

The International 2019 står för dörren och om bara ett par dagar inleds gruppspelet i världens största turnering inom esporten. Prispotten närmar sig 33 miljoner dollar och ett förstapris på nästan 15 miljoner dollar.

Landet med tredje flest spelare i turneringen är Sverige som representeras av 6 spelare och 2 coacher. Tydligast fokus ligger på Ludvig “Zai” Wåhlberg och Gustav “s4” Magnusson som under en lång period varit en del av världseliten inom spelet.

Den svenska organisationen Alliance är de som representeras av flest svenskar. Tre svenska spelare och en svensk coach har man i stallet. Laget lyckades i sista sekund knipa en plats till turneringen som garanterar samtliga lag över 700 000 kronor i prispengar.

Schema för The International 2019:

 • Gruppspel – 15-18:e augusti
 • Main event – 20-25:e augusti

Alliance

Alliance är laget med flest svenska spelare som tagit sig till The International 2019. Man lyckades med nöd och näppe knipa den sista direktplatsen till turneringen efter en direkt avgörande matchserie mot Gambit Esports i Epicenter Major Moskva.

Laget har tre svenska spelare samt en svensk coach. Förväntningarna på laget inför turneringen bör vara först och främst att man ska ta sig ur gruppspelet. Lyckas man ta en topp 10-placering bör det ses som en framgång för svensklaget.

Michael “miCKe” Vu

Michael “miCKe” Vu

Hässleholmskillen Michael “miCKe” Vu spelar på position 1 (Carry) för Alliance vilket innebär att han är lagets stöttespelare i slutet av matcherna. Micke gillar att den senaste tiden spela hjältarna Juggernaut, Morphling, Sven och Troll Warlord.

Samuel “Boxi” Svahn

Samuel “Boxi” Svahn

Uppsalakillen Samuel “Boxi” Svahn spelar på position 3 (Offlaner) för Alliance. Boxi har varit en av lagets bärande spelare under våren och framgångarna i Epicenter Major Moskva som tog laget till The International 2019. Ska Alliance gå långt i turneringen krävs det bra prestationer från Samuel. Boxi har den senaste tiden spelat hjältarna Centaur Warrunner, Mars, Batrider och Tiny.

Aydin “iNSaNiA” Sarkohi

Aydin “iNSaNiA” Sarkohi

Linköpingskillen Aydin “iNSaNiA” Sarkohi är lagkapten för Alliance och spelar i supportrollen. Tillsammans med lagets coach Loda lägger han upp strategierna och väljer hjältar åt laget. Aydin har spelat en stor roll i lagets framgångar den senaste tiden och laget slutar inte att hylla sin lagkapten med lovord. iNSaNiA har den senaste tiden spelat hjältarna Grimstroke och Oracle.

Jonathan “Loda” Berg

Jonathan “Loda” Berg (Coach)

Göteborgskillen Jonathan “Loda” Berg är coach i Alliance. Efter en lång och gedigen spelarkarriär fortsatte han att driva organisationen framåt och intog rollen som laget coach. Tillsammans med lagkaptenen iNSaNiA lägger han upp lagets strateti och assisterar med att välja hjältar och analysera matcher samt motståndare.

Team Secret

Team Secret är rankat som det bästa Dota 2-laget just nu. Efter en mycket framgångsrik säsong där man vann flertalet majorturneringar är förväntningarna höga inför The International 2019. Lagets svenska spelare “Zai” är en viktig pjäs i laget spel där han från sin roll som Offlaner ofta ska skapa bra teamfights för sitt lag.

Det är alltid svårt att förvänta sig att ett lag vinner The International men en topp 3-placering är ett måste efter den säsongen som laget har haft.

Ludvig Zai Wåhlberg

Ludvig “zai” Wåhlberg

Skarakillen Ludvig “zai” Wåhlberg är en superstjärna inom Dota 2-scenen. Han har under en längre period tillhört den absoluta världseliten i spelet och spelat hem tiotals miljoner kronor i prispengar. Nu representerar han Team Secret som var den stora dominanten under tävlingssäsongen som ledde upp till The International 2019. Zai och Team Secret är en av förhandsfavoriterna att vinna hela turneringen där förstapriset är nästan 15 miljoner dollar. Zai spelar som position 3 (Offlaner) i Team Secret.

Evil Geniuses

Evil Geniuses dominerade under en lång period Dota 2-scenen men har, utöver en tidigare seger i The International, ofta svårt att gå hela vägen i de allra största turneringarna. Ofta placerar man sig på en tredjeplats, något som lite have blivit ett pågående skämt i communityn “Den eviga trean”.

Laget har absolut talangen för att gå hela vägen i de allra största turneringarna så om man får alla bitar på plats kan det gå vägen. Lagets svensk Gustav “s4” Magnusson kan spela på som Offlaner och Midplayer.

Gustav “s4” Magnussons

Gustav “s4” Magnusson

Gustav “s4” Magnusson har under en lång period tillhört världseliten i Dota 2. Han representerar den stora amerikanska organisationen Evil Geniuses. S4 och EG är rankade på en sjätteplats men laget har en vana att “alltid” komma på tredjeplats i stora turneringar. Ytterligare en topp tre-placering hade varit en framgång för laget som stått för en stabil säsong så här långt.

Newbee

Newbee är en stor kinesisk organisation inom esporten som trots sin storlek missade årets turnering. Men när Forward Gaming gick i graven var man snabba med att plocka upp laget som kvalificerat sig till turneringen.

Laget leds av svenske lagkaptenen “pieliedie” som ledde laget genom det regionala kvalspelet in till turneringen. Laget var tidigare ett av de sämre rankade lagen och bör sikta på att ta sig ur gruppspelet och sen gå så långt som möjligt.

Johan “Pieliedie” Åström

Johan “pieliedie” Åström

Stockholmskillen Johan “pieliedie” Åström spelade tidigare i organisationen Forward Gaming som kvalificerade sig för The International 2019. Men när organisationen plötsligt lades ner plockades laget istället upp av kinesiska organisationen Newbee. Pieliedie är lagkapten i laget som tog sig vidare genom det regionala kvalspelet.

Ninjas in Pyjamas

Ninjas in Pyjamas är den svenska organisationen vars Dota 2-sektion är relativt ung. Man rekryterade den rutinerade lagkaptenen Peter “ppd” Dager som byggt ett framgångsrikt lag.

Laget kvalificerade sig till turneringen genom solida prestationer under året som gav en direktinbjudan. Förväntningarna på laget bör vara att man skall slåss om en topp 10-placering och allt över det får ses som en välkommen bonus.

Per Anders “Pajkatt” Olsson

Per Anders “Pajkatt” Olsson (Coach)

Per Anders “Pajkatt” Olsson är coach i din svenska organisationen Ninjas in Pyjamas. Laget har inga ytterligare svenska spelar men väl den rutinerade Peter “ppd” Dager som tidigare vunnit The International. Pajkatt sätter tillsammans med “ppd” upp lagets strategi, väljer hjältar samt analyserar motståndare inför matcherna. En topp 10-placering i turneringen bör anses som en framgång för laget.

Prisstruktur i The International 2019

Den totala prispotten förväntas landa på runt 33 miljoner kronor. Hela 45.5% av prispotten går till det segrande laget.

 1. $14,905,000 (45.5%)
 2. $4,258,000 (13%)
 3. $2,948,000 (9%)
 4. $1,965,000 (6%)
 5. $1,146,000 (3.5%)
 6. $1,146,000 (3.5%)
 7. $818,000 (2.5%)
 8. $818,000 (2.5%)
 9. $655,000 (2%)
 10. $655,000 (2%)
 11. $655,000 (2%)
 12. $655,000 (2%)
 13. $491,000 (1.5%)
 14. $491,000 (1.5%)
 15. $491,000 (1.5%)
 16. $491,000 (1.5%)
 17. $81,000 (0.25%)
 18. $81,000 (0.25%)

Esportare tippar svensklagen

Det är alltid svårt att leverera ett tips i en turnering som The International som ofta innehåller en del skrällar och oväntade resultat. Men så här tror vi att det går för svensklagen:

Team Secret – Förväntad slutplacering: 1-3.

Evil Geniuses – Förväntad slutplacering: 4-6.

Alliance – Förväntad slutplacering: 9-12.

Ninjas in Pyjamas – Förväntad slutplacering: 9-12.

Newbee – Förväntad slutplacering: 13-16.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here