Svenska storlagen står för starka insatser denna vecka

Både Fnatic och NiP har under veckan spelat CS:GO i ESL Pro League respektive ECS och det slutade framgångsrikt för båda lagen.

Ninjas in Pyjamas inledde veckan i måndags med att möta Epsilon när ECS Season 7:s fjärde vecka drog igång. Tidigare veckors slutsegrare har avancerat direkt till LAN-finalerna men dessa direktplatser är nu slut och det sista laget från Europa som kan kvalificera sig är det lag med mest inspelade pengar från de fem kvalveckorna.

NiP låg bra till inför denna veckas matcher eftersom de tog sig till final i turneringens första spelvecka. De hade därmed 5 000 dollar med sig inför vecka fyra. Största hotet om finalplatsen var AVANGAR, som deltagit i samtliga tidigare veckor och då spelat ihop 7 500 dollar.

I första matchen, mot Epsilon, fick ninjorna en bra start. Segern var relativt enkel efter 16-5 på Train och 16-12 på Inferno. Värt att lyfta var framför allt Fredrik ”REZ” Sterners insats på sista kartan Inferno, där han kom upp i 30 kills.

NiP gick vidare till semifinal och där väntade Mousesports, som tidigare slagit ut G2. NiP valde att spela Nuke, en karta de både stått för imponerande som fiaskoartade resultat på under den senaste tiden. Det började svajigt även denna gång. Svenskarna var i underläge med 10-5 när de hade spelat färdigt sin CT-sida. De lyckades dock med en mäktig vändning och spelade ett aggressivt men smart spel, vilket gjorde att de kunde vinna kartan med 16-13.

På Inferno var det något jämnare inledningsvis. NiP lyckades vinna T-sidan med 9-6 och när de sedan gick över som CT var det inget snack. De tappade bara en runda och vann kartan med 16-7.

Till final mot största utmanaren

I och med 2-0-segern över Mousesports tog sig NiP till veckofinalen mot AVANGAR. Vid vinst för AVANGAR skulle det bli väldigt svårt för svenskarna att ta sig till LAN-finalerna samtidigt som en seger för dem skulle ge ett mycket bra utgångsläge till avancemang.

Finalen blev en oerhört rafflande tillställning med många rundor som svängde fram och tillbaka. Bland annat på Dust2 där NiP tappade två rundor på grund av att de inte hade defusekit och inte hann desarmera bomben i tid. Både Dust2 och Train gick till övertid och när båda lagen vann varsin så skulle allt avgöras på Inferno.

AVANGAR hade sedan tidigare fin statistik på Inferno men NiP hade uppvisat lovande spel både mot Epsilon och Mousesports. Det var också NiP som visade sig starkast till slut.

NiP hade till en början svårt att stoppa AVANGARs offensiv och låg under med 2-6 innan de kom tillbaka in i matchen. Första halvan slutade 8-7 till NiP och sedan släppte de inte taget. Efter en stark T-sida slutade kartan 16-10 till NiP, som därmed vann mötet totalt med 2-1 och plockade hem ytterligare 12 000 dollar.

Idag bekräftades att AVANGAR inte kommer att delta i den sista veckan av ECS samtidigt som NiP gör det. Det innebär att NiP redan är kvalificerade för finalmatcherna, som spelas i London den 6-9 juni och har en prispott på 500 000 dollar, då inga andra lag har chans att komma ikapp.

Fnatic vidare i ESL Pro League

För Fnatic började veckan med spel i ESL Pro League Season 9s andra gruppspelsrunda. I gruppen hade man OpTic, Aristocracy och HellRaisers.

Det var inledningsvis tufft för svenskarna som spelade mot OpTic i första matchen. Båda lagen vann varandras kartval efter två jämna drabbningar. OpTic lyckades plocka hem Inferno med 16-13 och Fnatic slog tillbaka efter övertid på Nuke, 19-16.

På sista kartan, Dust2, gick luften ur svenskarna och OpTic vann tämligen enkelt med 16-7 efter en fin terroristhalva.

Med kniven mot strupen direkt skulle Fnatic möta HellRaisers och ännu en spännande batalj väntade. Efter en fin avslutande CT-halva på första kartan Mirage kunde Fnatic vinna med 16-12. Freddy ”KRIMZ” Johansson hade en bra dag på jobbet när han bland annat plockade ner fyra HR-spelare i den andra pistolrundan.

På Overpass var det på T-sidan som båda lagen spelade bäst. Fnatic hämtade upp ett underläge från 12-15 till 15-15 men i övertiden var det HellRaisers som styrde spelet. 19-15 till HR och utjämnat i matchserien.

När det skulle avgöras på Train hade HellRaisers en bra CT-sida och gick till halvtidspausen i ledning, 11-4. Fnatic visade sig dock vara strået vassare när de bara tappade en runda som försvarare och vann kartan med 16-12. Hoppet levde nu inför sista matchen där allt skulle avgöras mot Aristocracy.

De polska spelarna i Aristocracy bjöd upp till en bra match, även om den rutinerade 32-åringen Wiktor ”TaZ” Wojtas hade två tuffa kartor. Två jämna sidor gjorde upp på Nuke men det var till slut Fnatic som kunde vinna med 16-13. IGL:n Richard ”Xizt” Landström ledde vägen tillsammans med supertalangen Ludvig ”Brollan” Brolin.

På Mirage var det istället den erfarne Jesper ”JW” Wecksell som ledde styrkorna. Efter en jämn första halva kunde Fnatic stänga ner bombplatserna som CT. 16-11 till Fnatic som därmed vann sin grupp och avancerar till finalmatcherna av ESL Pro League Season 9, där 16 lag gör upp om en prispott på 750 000 dollar. LAN-matcherna spelas i Montpellier mellan den 18-23 juni och slutspelet avgörs i Sud de France Arena.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here