HemCounter-StrikeInför IEM Katowice - Förutsättningar och svenskkoll

Inför IEM Katowice – Förutsättningar och svenskkoll

Det är äntligen dags för den första stora LAN-turneringen för året, IEM Katowice. Ja, vi väljer att inte räkna in BLAST Premier eftersom turneringen var uppdelad i olika grupper som spelade olika veckor osv. Nu är de bästa lagen samlade under ett och samma tak och ska visa vilka som planerar att göra CS:GO-året 2020 till sitt.

Samtliga av de lag som är rankade topp 10 i världen deltar och vi har båda två av de stora svensklagen, Fnatic och Ninjas in Pyjamas, på plats i Polen. Svensklagen ingår i grupp A tillsammans med Astralis, NaVi, Vitality, Faze, Cloud9 och Renegades.

I grupp B hittar vi Mousesports, Liquid, EG, G2, 100 Thieves, MAD Lions, Virtus.pro och TYLOO.

Från varje grupp går ett lag vidare direkt till semifinal och två lag från vardera grupp tar sig till kvartsfinal. IEM Katowice inleds imorgon, måndag 24 februari, och pågår fram tills finalen på söndag 1 mars.

Samtliga matcher i turneringen spelas i BO3-formatet, förutom finalen som spelas i BO5, vilket ska motverka slumpen och premiera det bästa laget över tre kartor. IEM Katowice ingår i Intel Grand Slam Season 3 och ESL Pro Tour och har en prispott på 500 000 dollar.

Kan Fnatic behålla formen?

Fnatic avslutade 2019 mycket starkt och klättrade högt på världsrankingen efter att Robin “flusha” Rönnquist och Maikil “Golden” Selim återvänt till laget i september.

Fnatic har dock inte spelat någon tävlingsmatch sedan finalförlusten mot Mousesports I ESL Pro League S10 den 8 december. Det är därav svårt att veta statusen för laget i dagsläget men de har i alla fall fått mycket tid tillsammans att träna och har goda förutsättningar att gå långt i turneringen.

Något som talar för Fnatic är att de brukar trivas bra i Spodek Arena. Sedan Katowice började ha stora LAN-turneringar 2014 har Fnatic vunnit tre gånger (2015, 2016 och 2018), vilket är flest av alla lag. Nu inleder man mot Renegades, som är rankade 22a i världen och Fnatic ses som stora favoriter. Matchen startar preliminärt kl 15.30 imorgon måndag.

Ny epok för NiP

För Ninjas in Pyjamas gäller det att hitta sin plats utan någon spelare från den tidsera då organisationen dominerade CS:GO-scenen. De kommer senast från en mindre lyckad insats i BLAST Premier där de slutade trea i gruppen bakom FaZe och Liquid men före MIBR.

Tim “nawwk” Jonasson gjorde visserligen sin debut för laget i London men hade då inte haft lång tid att förbereda sig tillsammans med sina nya lagkamrater. Samma sak gäller för Björn “THREAT” Pers, som nu fått mer tid med laget som huvudcoach till att förbereda taktiker och spelarna till att bli ett så sammansvetsat lag som möjligt. Hur långt NiP har kommit på den resan återstår att se.

NiP slår ur underläge och är lite av en dark horse i den här turneringen. Det kommer dock krävas att mycket klaffar för att de ska kunna gå långt. Det finns en del frågetecken, exempelvis hur AWP-rollen ska fördelas på bästa sätt mellan “nawwk” och Simon “twist” Eliasson, men det finns också mycket potential i den här NiP-femman.

NiP spelar sin första match i turneringen mot Vitality med Mathieu “ZywOo” Herbaut i spetsen, som utsågs till världens bästa spelare 2019. Det är även den inledande matchen för hela turneringen och spelas kl 12.00 imorgon måndag.

Erik Bolldén
Erik Bolldénhttps://esportare.se
Skribent som främst följer CS:GO-scenen på nära håll men har ett stort intresse för e-sport i allmänhet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kategorier