HemCounter-StrikeInför Blast Pro Series CS:GO-turneringen i Los Angeles

Inför Blast Pro Series CS:GO-turneringen i Los Angeles

Den 12-13 juli är datumet alla e-sportfans har sett fram emot – den hyperspännande Blast Pro Counter-Strike-turneringen i Los Angeles. Supportrar och CS-spelare flockas till City of Angels för att se några av världens bästa spelare kämpa huvud mot huvud om den ärade trofén och den saftiga prispotten, i ett event som är lika spännande varje år. I den här artikeln kan du läsa mer om turneringen och de som tippats som favoriter att vinna, samt om andra CS-turneringar som händer senare i år.

Blast Pro i Los Angeles

När man ser uppsättningen för Blast Pro-turneringen kan det vara svårt att tro att det är för e-sport, och inte en stor TV-show med livepublik. Hela 10 000 personer kommer ta sig till Galen Center, som tidigare hållit liknande världsmästerskap inom e-sport som till exempel League of Legends World Championship. Samma turnering har spelats i storstäder runt om i världen under årets gång, där städer som Saõ Paolo, Miami och Madrid varit värdar. Och det ser bara ut att växa mer och mer, i och med underhållningsvärdets ökning.

Turneringen har stora sponsorer bakom sig och har dessutom fått rättigheter att livestreamas av nordiska Fragbite, vilket betyder att fans hemma i Sverige som inte kunnat ta sig till LA kan se all action live via datorn. När Fragbite testsände några turneringar ifjol var det över 120 000 tittare i Sverige, enligt Fragbites VD Daniel Pereaux – en siffra som tyder på att populära programledare och världens bästa esport-spelare kan dra till sig stora tittarsiffror. Om man vill se turneringen live kan man göra det genom att besöka Fragbites Twitch-kanal.

Turneringens upplägg är ganska enkelt. Alla sex lagen som tävlar kommer möta varandra i bäst av 1, och alla spelar samtidigt – det betyder att tre matcher spelas samtidigt hela tiden, så det är ingen brist på action! De två lag som har högst poäng efter de här matcherna går direkt till Grand Final, som spelas dagen därpå i ett bäst av 3-format. Laget som är rankat trea kommer dock inte på automatisk tredje plats, utan måste möta ett av de andra lagen i något som kallas Blast Stand-Off. Totalt 250 000 USD finns i prispotten; laget som hamnar på första plats vinner 125 000 USD, andra plats får 50 000 USD, trean vinner 25 000, och sen går prispengarna ner med 5 000 för varje plats.

Los Angeles är värdstaden för denna turnering. Foto: Pixabay

Turneringens favoriter

Trots att det tros bli en jämn turnering och man aldrig vet vad som kommer hända finns det favoriter bland de sex tävlande lagen. Ett bra sätt att ta reda på vilka lag som experterna tror på är att studera oddsen för de olika lagen på 888 Sport, där siffrorna pekar på troligheten att just de lagen ska vinna. Till exempel så har laget Team Liquid odds på 2.00, vilket betyder att du endast får 2 gånger din insats om du satsar på att de vinner, eftersom de är favoriterna. NRG Esports har 4.50 som pris, vilket är något mer förmånligt om man skulle tro på vinst för dem. Tredje favoriterna är FaZe Clan, som med sina odds på 6.00 har en god chans att kämpa om förstaplatsen.

Om man går in på djupet lite och studerar de olika lagen så kan vi se att Team Liquid funnits ända sedan 2000, men att de faktiskt specialiserade sig på StarCraft från början. När de började med CS:GO-turneringar i 2015 gick det inget vidare – de kom sällan vidare från gruppspelen och vann väldigt få matcher. Det var inte förrän när spelare som EliGe och Hiko skrev på kontrakt som det började gå bättre för laget inom inhemska turneringar, och de spelade riktigt bra i MLG Columbus innan de åkte ut i en semi-final-rysare. Förra året var ett riktigt bra år då de vann över regerande mästarna Cloud 9, samt världsettorna SK Gaming, och har sedan dess hamnat i final och semi-final i de flesta stora turneringarna de har spelat.

Just Team Liquid mötte faktiskt andra favoriten NRG Esports i en match i april under ESL ONE Cologne 2019, då NRG Esports förlorade med 2-0. Det var dock finalen och under gruppspelet så vann NRG Esports mot den tredje favoriten FaZe Clan med samma poäng, så detta kan vara en god chans för dem att få sin revansch mot Team Liquid. Det amerikanska laget hade precis som Team Liquid ett riktigt bra 2018, med två förstaplatser och två andraplatser på endast sex månader. De tre senaste turneringarna har dock inte gått lika bra, då laget hamnat på 3e/4e plats varje gång. Det ska bli intressant om de lyckas vända sin formsvacka.

En AWP är ett av Counter-Strikes dödligaste vapen. Foto: Pixabay

Andra turneringar att se fram emot under 2019

Förutom Blast Pro i Los Angeles är juli en riktigt bra månad för Counter-Strike-älskare, då flertalet turneringar går av stapeln. Berlin är staden man bör vara i om man vill se en bit liveaction, då fyra turneringar spelas där under juli månad. En av de som man bör hålla ett öga på är Europe Minor Championship, där bland annat ett av Sveriges bästa CS-lag fanatic är en av favoriterna. De kommer vilja ha revansch efter de något slarvigt blev utslagna av danska världsettan Astralis under fjolårets Grand Slam-turnering i Chicago. De har ett riktigt ungt och bra team dock, med en spelare som är blott 16 år och nyvärvade 23-åriga stjärnskottet Twist.

Men Asia Minor Championship kan också vara intressant att kika på, då det lär bli en riktigt jämn match mellan lagen Grayhound, MVP PK och TyLoo – här kommer vi vittna underhållning på hög nivå och nagelbitande vändningar.

Vare sig du har en biljett bokad för att se allt live i Los Angeles eller om du kommer sitta bänkad hemma med polarna framför Fragbites Twitch-kanal kommer Blast Pro-turneringen vara två riktigt underhållande dagar inom esport.

Redaktionen
Redaktionen
Esportare.se skriver om det senaste nyheterna inom svensk e-sport och gaming. Vi följer Counter-Strike:Global Offensive, Dota 2, League of Legends m.m. på nära håll. Besök esportare.se regelbundet för att hålla dig uppdaterad.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kategorier