Fnatic vidare till slutspel och NiP utslagna i IEM Katowice

"JW" och hans Fnatic är vidare till slutspel i Katowice. Foto: ESL

Turneringen i Katowice är i full gång och gruppspelet har bjudit på en hel del fina matcher. För svensk del har det gått bra för Fnatic medan Ninjas in Pyjamas idag åkte ur och slutade på en 9-12 plats.

NiP inledde med att möta franska Vitality. Svenskarna började bra och tog tidigt greppet om första kartan, Vertigo, när de gick upp i en 8-3-ledning. Vitality kom dock tillbaka och plockade nio av de tio efterföljande rundorna. NiP vann sedan ett par rundor för att snygga till siffrorna men skadan som skett var redan allt för stor och Vitality vann första kartan med 16-12.

På Nuke vann NiP första pistolrundan men det var tydligt att fransmännen var det starkare laget. Efter en jämn första halva kunde Vitality stänga ner matchen på CT-sidan. Med 16-10 skickade man ner NiP till turneringens lower bracket.

Väl där ställdes NiP mot Cloud9 och man inledde på C9s kartval Overpass. De spelade dock NiP rakt i händerna med det kartvalet då svenskarna fullständigt demolerade amerikanerna och vann kartan med 16-2. På efterföljande Vertigo såg det ut att bli en lika klar seger efter att NiP tagit hem sin T-sida med 12-3, då man avslutade halvan med att ta tolv raka rundor. C9 plockade visserligen några rundor på sin T-sida men matchen kändes redan avgjort. NiP kunde till slut vinna kartan med 16-9.

I nästa omgång mötte ninjorna NaVi, som blivit skickade till lower bracket av Fnatic. NiP valde att spela Mirage, möjligen efter att ha sett NaVis svajiga T-sida dagen innan. Problemet var dock att NaVi knappt behövde spela som terrorister då de krossade NiP som CT och vann första halvan med 13-2. De kunde sedan göra processen kort och vann kartan komfortabelt med 16-3.

Även på Train fick svenskarna det tufft. NaVi drog ifrån till 5-1 innan svenskarna hittade en väg tillbaka in i matchen och gick upp till 5-5. NaVi kunde sedan åter koppla greppet och vann sin T-halva med 9-6 innan de stängde matchen med slutsiffrorna 16-10 på CT-sidan och skickade hem NiP från Katowice. Det svenska laget visade upp vissa ljuspunkter men har mycket de måste arbeta vidare på.

Fnatic visar styrka efter uppehållet

Fnatic hade inför matchen mot Renegades inte spelat en officiell match på två och en halv månad. Det visade de dock inga tecken på när de dominerade på Dust2, som de vann med 16-4.

På Inferno fick dock Renegades en mycket bättre start och vann CT-sidan med 10-5. När de sedan gick upp till ledning 14-6, såg det ut att gå mot en tredje och avgörande karta. Fnatic vaknade då till liv ordentligt och fick försvaret att sitta perfekt. De tog då tio raka rundor och seger med 16-14 var ett faktum.

I nästa omgång mot NaVi visade Fnatic att den imponerade vinsten på Dust2 mot Renegades inte var någon tillfällighet. På samma karta storspelade de även mot NaVi och vann enkelt med 16-7 efter att framför allt Freddy “KRIMZ” Johansson storspelade.

Fnatic hade även greppet om Inferno och hade efter 23 spelade rundor ledningen med 13-10 och 14-13 efter 27. I den 28e rundan kom dock Navi tillbaka från ett två mot fyra-läge efter att lagets storstjärna Aleksandr “s1mple” Kostyliev plockade upp fyra kills, vilket ändrade momentum till NaVis favör. Det ryska laget lyckades knipa de två sista rundorna och tog matchen till tredje kartan, Mirage.

På Mirage visade NaVi upp ett fint spel på CT-sidan och ledde i halvtid med 10-5. När de sedan gick över till T-sidan visade de, som nämnts ovan, å andra sidan upp ett svagare register i kombination med att Fnatic försvarsspel var på topp. Återigen tog svenskarna 10 raka rundor och även om NaVi vann två rundor till kunde Fnatic avgöra i den 28e rundan till 16-12.

I och med segern är Fnatic nu klara för gruppfinal mot Astralis och därmed även slutspel. Vinnaren i den uppgörelsen går direkt till semifinal och förloraren hamnar i kvartsfinal. Matchen spelas imorgon torsdag, med preliminär starttid 15.30.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here