Evil Geniuses vinner ESL One New York

Foto: esl-one.com

Strax innan första matchen i ESL One New York gick den amerikanska organisationen Evil Geniuses ut med att de gör sitt intåg på CS:GO-scenen genom att förvärva NRGs spelartrupp. De kunde inte ha fått en bättre start då laget gick och vann första turneringen de deltog i.

EG inledde med att möta FaZe Clan, som själva hade två nya ansikten i form av Helvijs “broky” Saukants och Marcelo “coldzera” David i truppen. Båda lagen visade upp fina T-sidor på Nuke men det var EG som drog det längsta strået och vann första kartan med 16-12. EG vann även andra kartan, Vertigo, komfortabelt med 16-6.

I gruppfinalen väntade Astralis, som tidigare besegrat OpTic, och första kartan var Dust2. Det blev en mycket svängig och jämn match där två starka lag gjorde upp på en karta båda visade att de behärskar. EG visade sig dock vara något starkare när de till slut kunde vinna med 16-14. På andra kartan, Inferno, var det framför allt amerikanernas terroristsida som glänste och man vann kartan med 16-12 efter att ha vunnit första halvan med 8-7.

I Evil Geniuses semifinal avfärdades G2 enkelt med 2-0 (16-8 på Dust2 och 16-7 på Nuke). I semifinalen mellan Astralis och Team Liquid var det betydligt jämnare. Efter ett strålande CT-spel på Vertigo från danskarna vann de första kartan med 16-9. På Dust2 var det istället Liquids tur att vinna med 16-9. Overpass, som var den avgörande kartan, bjöd på stor spänning och dramatik och Liquid var nära att göra en comeback från 7-13. Astralis vann dock 16-13 och skulle nu försöka ta revansch på EG, som besegrat dem i gruppspelet.

Tog kommandot direkt i finalen mot Astralis

Finalen, som avgjordes i bäst av fem, inleddes på Inferno. Denna gång var det inget snack om vilka som var det bättre laget. EG vann enkelt med 16-3, där ingen av danskarnas taktiker verkade fungera. Spelet var något jämnare på Dust2 och efter 19 spelade rundor ledde Astralis med 12-7. Då tog sig EG i kragen och ryckte upp sig rejält. Nio raka rundor, seger med 16-12 och Astralis såg knäckta ut.

Astralis fick dock sin chans till comeback när man med nöd och näppe lyckades vinna på Train efter övertid med 22-20. På Nuke, som historiskt sett varit en mycket stark karta för Astralis tänkte man att de skulle kunna ge EG en god kamp. Men danskarna har inte samma självförtroende i sitt spel som bara för några månader sedan. EG vann första halvan som terrorister med 8-7 och förvaltade övertaget mycket väl när de vann kartan med 16-8 och finalen med 3-1 i kartor.

En supersuccé för Evil Geniuses i sitt första CS:GO-event och en imponerande insats av spelarna individuellt. Turneringens MVP blev EGs Vincent “Brehze” Cayonte som hade en 1.29-rating över hela turneringen och 1.25 enbart i finalserien. “Brehze” överglänste lagkamraten Tsvetelin “CeRq” Dimitrov marginellt, som också stod för en fin insats och hade en rating på totalt 1.27.

Övrigt noterbart från New York var att kartan Cache, som varit under rekonstruktion, gjorde comeback i turneringens showmatch. Uppdateringen av kartan väntas dyka upp den 10 oktober för allmänheten.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here